Vijesti / Ostalo

USKLAĐIVANJE MIROVINA

Umirovljenike u rujnu čeka rekordna povišica

Umirovljenike u rujnu čeka rekordna povišica
PIXSELL

Usklađivanje mirovina u drugom dijelu godine vrlo vjerojatno će oboriti rekord iz 2008. kada je iznosilo 4,05 posto

Umirovljenicima se u rujnu ove godine sprema najveće usklađivanje mirovina u proteklih 30 godina, piše portal Mirovina.hr. Usklađivanje mirovina u drugom dijelu godine vrlo vjerojatno će oboriti rekord iz 2008. kada je iznosilo 4,05 posto.

Iako je još rano za prognozirati, trenutačno dostupni podaci Državnog zavoda za statistiku ukazuju na to da bi usklađivanje trebalo iznositi 5,75 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na prosječnu mirovinu od 2701 kunu rast bi bio oko 155 kuna. Tako u ovom trenutku pokazuje projekcija Željka Šempera iz Hrvatske stranke umirovljenika, koji već dulji niz godina prati službene podatke i prognozira usklađivanje mirovina.

No, nakon ove vijesti slijedi - hladan tuš, piše Mirovina.hr. Naime, glavni motor rasta ovog usklađivanja bit će inflacija koja nikako nije dobra za ljude s niskim prihodima, a to su u prvom redu umirovljenici. Godišnja inflacija u travnju u odnosu na prošlogodišnji travanj dosegnula je 9,4 posto, a kada se zbroji prvo ovogodišnje usklađivanje (2,24 posto) i hipotetskih 5,75 posto dolazi se do tek osam posto rasta. Prevedeno – kupovna moć će čak i u slučaju ovakvog usklađivanja biti manja nego prošle godine.

S druge strane, piše Mirovina.hr, inflacija u narednim mjesecima može dodatno ubrzati, a u statistiku o rastu plaća u narednim mjesecima ući će i povećanje osnovice plaća u javnom sektoru. Prevedeno, umirovljenike bi moglo dočekati još povoljnije usklađivanje od 5,75 posto, no za konačni postotak treba pričekati sredinu kolovoza. Isplata se očekuje u rujnu.


Izdvojeno

Reci što misliš!