Vijesti / Ostalo

novi nacrt prijedloga

Uvodi se očinski dopust u Hrvatskoj: Očevi će deset dana primati plaću u punom iznosu

Uvodi se očinski dopust u Hrvatskoj: Očevi  će deset dana primati plaću u punom iznosu
Ivica Benić/SiB.hr

Taj će dopust biti dobrovoljan te će se moći iskoristiti samo u periodu nakon rođenja djeteta

Nacrt prijedloga Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama uskoro će biti upućen u javnu raspravu i potom u daljnju proceduru, potvrđeno je iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za Jutarnji.

Naime, predviđa se uvođenje očinskog dopusta za zaposlene i samozaposlene očeve u trajanju od deset radnih rada, a planirano je da naknadu tijekom dopusta u potpunosti podmiruje država te da ona odgovara očevoj punoj plaći, bez gornjeg limita.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Taj će dopust biti dobrovoljan te će moći iskoristiti samo u periodu nakon rođenja djeteta.

Povećat će se i naknade za drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, i to sa sadašnjih 5.654,20 kuna na 7.500 kuna, no naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta, koji imaju pravo na dopust do treće godine djetetova života, ostat će ista, to je 2.328,20 kuna mjesečno.

Hrvatska je među rijetkim državama, ako ne i jedina, u EU koje još nemaju definirani očinski dopust i koja će ga uvesti u zadnji čas, i to u najmanjem mogućem trajanju.
Što se tiče rodiljnih naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta, koji time ostvaruju pravo na tri godine dopusta, nakon prve godine ipak neće biti financijskog poboljšanja.


Izdvojeno

Reci što misliš!