Vijesti / Ostalo

ZA POVIJEST

Prvi put u Hrvatskoj liječnici zamrznuli tumor, pacijent kaže: ''Pokusni kunić, najčešće dobro prođe''

Prvi put u Hrvatskoj liječnici zamrznuli tumor, pacijent kaže:  ''Pokusni kunić, najčešće dobro prođe''
Screenshot/RTL

U KBC-u Sestre milosrdnice u zadnjih pet godina koristili su metodu kojom se temperaturom višom od 100 stupnjeva precizno pržio tumor, a sada su prvi put tumor zaledili

Hrvatski liječnici, tim iz KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu, uspjeli su prvi u Hrvatskoj zalediti tumor bubrega bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva pacijenta. On je prije deset godina izgubio desni bubreg, a zatim dobio tumor na lijevom. Predložen mu je zahvat zaleđivanja, prvi takav u Hrvatskoj.

"Da sam znao da ću biti baš prvi rekao bih da prođe bar još netko. Ovo je malo šala. Ali ako sam prvi, onda sam pokusni kunić, a oni najčešće dobro prođu. Pa sam rekao može, idemo to probati napraviti i što će to sve biti i ispalo je više nego dobro", kazao je za RTL Danas pacijent Zvonko Pelicarić.

Dosad 'pržili' tumore, sada ih zamrzavaju

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovim zahvatom spašeno je dvoje pacijenata. U bolnici su zadnjih pet godina već koristili metodu kojom se temperaturom višom od 100 stupnjeva precizno pržio tumor. Sada su prvi put zaledili tumor.

"Precizno, pod kontrolom CT-a, direktno se u tumor navede jedna sonda koja stvara na vrhu kuglu leda, temperature do minus 140 stupnjeva. Ona pritom uništava tkivo samog tumora, a minimalno oštećuje okolni organ", pojasnio je subspecijalist intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice, Luka Novosel.

Zahvatom sačuvan cijeli bubreg

Stvara se do pet centimetara leda koji uništava tumorske stanice. Ovim zahvatom sačuvan je cijeli bubreg, kojem je prijetilo vađenje.

"Najvažnija je preciznost zato to radimo preciznim navođenjem pod kontrolom CT-a gdje je bitno staviti te igle na rub tumora i u potpunosti tumor prekriti ledom. Ta vrsta tehnologije nam nažalost do sada nije bila dostupna, iako se u Europi radi već nekoliko godina taj zahvat, ali uspjeli smo se uz trud cijelog tima organizirati i nabaviti cijelu tehnologiju", kazao je dr. Novosel za RTL.

Ovim zamrzavanjem 'probili led'

Aparat zasad unajmljuju jer očekuju da će zahvata biti još.

"Mislim da smo s ovime probili led. Vjerujem da će nam se i druge ustanove brzo pridružiti. Krioablacije se mogu izvoditi u plućnom parenhimu i koštanom sustavu", kazao je Ivica Sjekavica, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Oba pacijenta kojima je prvima u Hrvatskoj tumor uništen zaleđivanjem, samo dan nakon zahvata bili su spremni za otpust iz bolnice.


Izdvojeno

Reci što misliš!