Vijesti / Ostalo

blokirano žito

Rusi blokiraju izvoz žita iz Ukrajine, svijetu prijeti glad: Mogu li hrvatske luke spasiti situaciju?

Rusi blokiraju izvoz žita iz Ukrajine, svijetu prijeti glad: Mogu li hrvatske luke spasiti situaciju?
Davor Javorovic/PIXSELL

Naše luke mogle bi biti alternativni pravac za ukrajinske žitarice, kažu u Ministarstvu vanjskih poslova

Točno je tri mjeseca od početka Putinova krvavog pohoda u Ukrajini. I sada bi se mogla dogoditi - glad, javlja RTL. Polovina svega što Afrika uvozi, stiže iz Rusije i Ukrajine. Radi se godišnje o pet milijardi dolara vrijednim žitaricama. Ali sad je ruska vojska blokirala sve glavne ukrajinske izvozne pravce na Crnom moru i 27 milijuna tona žita stoji.

UN upozorava da bi zastoj mogao biti okidač za prehrambenu krizu i glad, koja bi potom mogla biti uzrok društvenih nemira. Rusija hranu koristi kao oružje rekla je danas u Davosu šefica europske komisije. Ali zato Hrvatska ima spreman odgovor na Putinove ucjene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naše luke bi mogle biti alternativni pravac za ukrajinske žitarice kažu u Ministarstvu vanjskih poslova.

"Stvarno sam tjeskoban, da. Jedini način za izvlačenje žitarica iz Ukrajine je preko crnomorskih luka. Moraju biti otvoreni, to je jedina opcija", rekao je Kees Huizinga, nizozemski farmer iz Ukrajine.

A o čemu se ustvari radi? Prije rata ukrajinsko žito izvozilo se preko pet glavnih luka u Crnom moru u Mariupolju, Berdjansku, Hersonu, Mikolajivu i Odesi. Velikim dijelom tako žitarice su išle za Afriku. A sada, Mariupolj, Berdjansk i Herson su pod ruskom blokadom, a Putin ne dopušta nikakav transport.

U Mikolajivu se trenutno vode žestoke bitke i luka je teško oštećena. A velik dio mora južno od Odesse je miniran, za teretne brodove je prolaz nesiguran. Zato trenutno 27 milijuna tona žitarica čeka prijevoz. Ukrajina ima 13 različitih željezničkih graničnih prijelaza prema zapadu, od Poljske do Moldavije, ali glavni problem je što ukrajinske tračnice nisu iste kao i one na zapadu i zato se ne može samo jednostavno prebaciti vagonima žito, već to zahtijeva veću operaciju, odnosno, sporiji proces. A trenutno se razmatra i opcija većeg izvoza žita putem Dunava, ali stručnjaci upozoravaju da se Dunavom mogu prevoziti samo manje količine.

"Svjedočimo da Rusija koristi zalihe hrane kao oružje, s globalnim posljedicama", rekla je Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Sve su oči uprte u luke na Jadranu. Europska komisija izašla je s planom uspostavljanja prometnih traka solidarnosti. Prema njemu bi se žito iz Ukrajine do Afrike prevozilo i preko hrvatskih luka. Rijeka je za to spremna.

"Mi smo već imali određenu komunikaciju preko resornog ministarstva i tu smo dostavili sve potrebite podatke o mogućim kapacitetima. Svakako u toj otpremi treba biti dobra koordinacija svih dionika i onda će, između ostalog, i riječka luka moći odraditi kvalitetno taj posao. Ne postoje konkretni datumi, ali se već, hajdemo reći, priprema eventualna otprema", kaže Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrdili su da se hrvatske luke pripremaju za pomoć.

"Republika Hrvatska je u potpunosti svjesna važnosti ovog pitanja i spremna je biti dio napora na uspostavi traka solidarnosti. Uvjereni smo da, uz baltičke luke, i jadranske luke mogu poslužiti za preusmjeravanje prijevoza žitarica iz Ukrajine, te u tome hrvatske luke mogu dati značajan doprinos. U tijeku su sada detaljne analize kapaciteta za prijevoz i skladištenje", poručili su iz Ministarstva.


Izdvojeno

Reci što misliš!