Vijesti / Ostalo

nov prometno-informacijski sustav

HAC započinje postavljanje novih 1727 sigurnosnih kamera na hrvatske autoceste

HAC započinje postavljanje novih 1727 sigurnosnih kamera na hrvatske autoceste
Emica Elvedji/PIXSELL

Nove digitalne kamere koristit će se za nadzor prometa i detekciju, ali i za nadzor brzine na autocestama, stoji na službenim stranicama

Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, prenosi Jutarnji list.

Dionica će za sav promet biti zatvorena puna četiri dana, a u tom razdoblju instalirat će se nova digitalna oprema za videonadzor i detekciju te novi sustav za koordinirano upravljanje prometom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jutarnji list doznaje da će do kraja godine nova digitalna oprema biti ugrađena na cijeloj mreži njihovih autocesta. Drugim riječima, 1727 analognih kamera bit će zamijenjeno digitalnima te će se uvesti potpuno nov prometno-informacijski sustav.

U sjedištu HAC-a formirat će se središnji Centar za upravljanje i nadzor prometom, u koji će u stvarnom vremenu stizati informacije o stanju u prometu na svim autocestama u Hrvatskoj. Ti će se podaci, u stvarnom vremenu, prosljeđivati u središnji državni Centar za nadzor prometa u Karlovcu.

U sklopu projekta na pojedinim lokacijama autocesta ugradit će se i nove meteorološke postaje, nekoliko novih infoportala te nov komunikacijski sustav za komunikaciju s interventnim službama. Nove digitalne kamere koristit će se za nadzor prometa i detekciju, ali i za nadzor brzine na autocestama, stoji na službenim stranicama.

Iz HAC-a ističu da će se ovim projektom zamijeniti zastarjela informacijska oprema. Nove će kamere brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije. Hrvatska, Italija, Slovenija, Mađarska i Austrija zajednički su aplicirale za sredstva EU u programu Crocodile, kako bi realizirale ovaj iznimno zahtjevan i skup projekt. Hrvatska je dobila 85 posto bespovratnih sredstava, odnosno oko 100 milijuna kuna.


Izdvojeno

Reci što misliš!