Vijesti / Ostalo

troškovi su im porasli za 300 posto

Mljekari na koljenima: Ukoliko se nešto ne promjeni proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj će se ugasiti

Mljekari na koljenima: Ukoliko se nešto ne promjeni proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj će se ugasiti
Screenshot/RTL

Smanjenje PDV-a i veće potpore, dio je to zahtjeva koje su na sastanku u ministarstvu iznijeli mljekari i otkupljivači

Guverner tvrdi da euro neće dovesti do većeg porasta cijena, već sada su posljedice inflacije mnoge bacile na koljena. Stiže apel proizvođača mlijeka. Zbog visokih troškova tvrde da je upitna prouzvodnja mlijeka u Hrvatskoj i traže  pomoć Vlade.

Otkupna cijena mlijeka nedovoljna, troškovi proizvodnje veliki kažu mljekari. Igor Rešetar je proizvođač mlijeka iz Međimurja koji ima 50 krava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Radi se o tome da ako se ne poduzmu konkretni koraci hrvatska proizvodnja mlijeka će se ugasiti. Mljekarstvo je na koljenima, kroz povećanja cijene struje, mehanizacija i svega toga naša cijena mlijeka ne pokriva te troškove", kaže za RTL televiziju predsjednik Odbora za mljekarstvo Poljoprivredne komore, Igor Rešetar.

Litru mlijeka proda za nešto više od tri kune. Otkupna cijena mlijeka rasla je za više od 20-ak posto u posljednjih godinu dana.

"Ali naši troškovi su porasli za više od 300 posto", objašnjava Rešetar.

Na policama je situacija sljedeća. Lani je u trećem mjesecu litra trajnog mlijeka bila 5,84 kn, ove godine skuplje je kunu i 20 lipa. 500 grama svježeg sira bilo je 14 kuna i 25 lipa, a ove godine kunu je skuplje. Božidar Kuzmić otkupljuje mlijeko sa 138 farmi. I njima su troškovi porasli, pa ne mogu tako lako dati veću otkupnu cijenu.

"Poslujemo 24 godine i nikada nije bila kriza kakva je nastala ove godine. Vrlo je izvjesno da će u dogledno vrijeme kupovna moć biti ugrožena i da će na policama mliječni proizvodi biti jako skupi", tvrdi predsjednik Udruge hrvatske male mljekare, Božidar Kuzmić.

Smanjenje PDV-a i veće potpore, dio je to zahtjeva koje su na sastanku u ministarstvu iznijeli mljekari i otkupljivači.

"Mi smo u ministarstvu poljoprivrede najavili dodatne potpore stočarima jer se situacija loša, dodatno su ugrožen i reagirat ćemo dodatno, i nadamo se da ćemo dobiti potporu Europske Komisije", kaže Marija Vučković, ministrica gospodarstva.

U Udruzi malih mljekara tada je bilo 26 mljekara koje su se bavile otkupom i proizvodnju mliječnih proizvoda, sada deset.

"Znači nadovezalo se na krizu COVID-19, prošle godine je počela nestašica plastičnih masa i više cijene ambalaže, tako da je mlijeka sve manje, a cijene sve skuplje", pojašnjava Kuzmić.

Prije 10 godina bilo je 10 tisuća proizvođača mlijeka, sada ih je 3 tisuće. Mljekari kažu, ako ne poraste otkupna cijena i ako država ne poveća potpore stanje neće biti dobro ni na farmama ni na policama.


Izdvojeno

Reci što misliš!