Vijesti / Ostalo

do godine opet

Prvi hiSTEMory: Veliki školski projekt koji je nadmašio očekivanja

Prvi hiSTEMory: Veliki školski projekt koji je nadmašio očekivanja
PR

Saznajemo među učenicima da se već sada nestrpljivo iščekuje idući hiSTEMory

Spojiti nespojivo, povijest i STEM, čini se naizgled nemoguće, no učiteljice povijesti i matematike OŠ „Dobriša Cesarić“ iz Osijeka, Jelena Červenjak Kmoniček i Anita Čorak, rado razbijaju taj mit.

Naime, u ovoj su školi od 5. do 6. svibnja 2022. organizirale znanstveno-povijesni kamp za učenike, HiSTEMory. Kamp je ugostio 150 sudionika među kojima su bili najbrojniji učenici osječkih osnovnih škola, ali i mnogi predavači i voditelji radionica.

Ovaj je dvodnevni program mnogobrojnih znanstveno-povijesnih radionica namijenjenih za djecu predmetne nastave učenicima omogućio mnoštvo novih iskustava, izazova i zabave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kamp je otvoren predavanjem „Sukonstrukcija izvannastavnih aktivnosti“, profesorice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti,  doc. dr. sc. Maje Nemet Brust, na kojem su učenici surađivali u skupinama i izlagali svoje ideje o novim izvannastavnim aktivnostima. Potom je glavni urednik za povijest Školske knjige, dr. sc. Deniver Vukelić održao predavanje „STEM u nastavi povijesti“, a „Beskonačne mogućnosti matematike“, od povijesti matematike do robota i vjerojatnosti, učenicima su otkrili asistenti s Odjela za matematiku u Osijeku, Marinela Pilj Vidaković i Antonio Jovanović. Popularizator znanosti, Krešimir Čanić, učenicima je odao tajne šifre i pisma u svom „STEM show-u“.

Program je bio vrlo ispunjen te su se između radionica smjenjivale raznolike aktivnosti. Brojni Kahoot kvizovi učenike su razbudili atraktivnošću i zabavnim pitanjima, a dakako, najbolji sudionici bili su nagrađeni vrijednim nagradama.

Spavanju nije bilo mjesta niti na zabavnoj radionici „Code&Dance“ u kojoj su sudjelovali svi učenici te su uz himnu hiSTEMORyja (Clap your hands, Kungs) učili kodirani ples kojim je ujedno ovaj kamp i zatvoren. Između svih aktivnosti učenici su saznali i kako se postaje „STEMolovac“ na predavanju nastavnica Maje Mačinko i Anite Šimac.

Radionica koja je dodatno začinila sudjelovanje svim učenicima je „Escape Room“ koja ih je potaknula na rješavanje raznih problemskih pitanja. Znamenito je istaknuti da su ovu radionicu vodili učenici dodatne nastave iz Matematike OŠ „Dobriša Cesarić“, Osijek koji su je uz mentorstvo nastavnice Čorak i osmislili.

Tijekom dva dana kampa HiSTEMory održano je osam radionica za uzraste od 5. do 8. razreda: „STEM Odiseja- mitologija u praksi“ , „Sjaj u travi“ , „Kako se mijenja stanovništvo“ , „Ljudska prava“, „Vrijednost pobjede“, „Kud svi Turci, tu i mali stem-ovci“, „I mi smo bitne za život!“, „Povijest tajnih šifri i pisama“.

Popularizator znanosti, Krešimir Ćanić, održao je još jednu sjajnu radionicu. Radionica se odvijala, ni manje ni više, nego u tramvaju! Zbližio nam je razne zakone fizike koristeći balone ispunjene helijem, lopticama - visećima i ležećima, štapovima, valjcima i slično.

U pauzama Ćanićeve radionice, učenice Katja Nad i Ema Burazin ispričale su učenicima prethodno istraženu povijest osječkog tramvaja uz mentorstvo nastavnice Červenjak Kmoniček. Snimljen je i poučni video o osječkom tramvaju koji se nalazi na @histemory_kamp Instagram profilu.

Učenici su savladali korake kodiranog plesa te je uz himnu kampa, „Clap your hands“ vladalo sjajno raspoloženje. Odabrana su i tri najbolja plesača, a svi su sudionici nagrađeni raznim nagradama. Program je zatvoren nakon predstavljanja radova s radionica. Nakon završnih riječi organizatorica kampa, svi su učenici i učitelji ispraćeni poklonima Školske knjige, velikog donatora za kamp HiSTEMory.

Saznajemo među učenicima da se već sada nestrpljivo iščekuje idući hiSTEMory, a organizatorice poručuju da već imaju mnogo ideja i planova.

Ovim putem se zahvaljuju svim učenicima, učiteljima, ravnatelju škole, roditeljima, predavačima, ali donatorima (Školska knjiga, GPP Osijek, Pekarnice Mlinar, Orka) koji su na bilo koji način pripomogli u realizaciji ovog projekta.

Do tada prenosimo poruku osječkih Cesarića: dođite nam svi i na sljedeći HiSTEMory!

 


Izdvojeno

Reci što misliš!