Vijesti / Ostalo

val poskupljenja

Cijene hrane i dalje luduju: Kilogram piletine skuplji od janjetine!

Cijene hrane i dalje luduju: Kilogram piletine skuplji od janjetine!
Tino Jurić/PIXSELL

Piletinu si je nekad mogao priuštiti svatko, no danas to više i nije slučaj, posebno ako ste ljubitelj pilećih filea

I kad smo mislili da nas u valu poskupljenja više ništa ne može iznenaditi - novi šok izazvale su nove cijene piletine. Za kilogram filea u nekim trgovinama treba izdvojiti i 100 kuna, što je više nego recimo kilogram janjetine na tržnicama koje su dosad uvijek slovile kao skuplje, piše RTL.

Piletinu si je nekad mogao priuštiti svatko, no danas to više i nije slučaj, posebno ako ste ljubitelj pilećih filea. Provjerili smo cijene u 3 trgovačka lanca - za kilogram filea traži se od 85, 100 pa i nevjerojatnih 132 kune.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Konzultantica za sektor hrane objašnjava da je u usporedbi s istim periodom prošle godine piletina skuplja 17 posto, ali da je u Hrvatskoj situacija još i dobra jer je primjerice u susjednoj Mađarskoj 40 posto skuplje, a u Italiji čak 60 posto.

''Ogromni problem svih stočarskih proizvodnji je taj enormni rast žitarica i uljarica koji se prelije na stočnu hranu, sad je tu energija, problem je i plavi dizel. Sve to utječe na cijenu. Koliko tu ima špekulacija? Naravno da ih ima kada dolazi do ovakvih tržišnih poremećaja'', kazala je za RTL Zvjezdana Blažić, konzultantica za sektor hrane.

Tržišni poremećaji odrazili su se i na cijenu puretine. Kilogram filea košta čak 127 kuna, a cijene peradi neće tako brzo prestati rasti. Najveće poskupljenje tek dolazi, a najbolje će se osjetiti na jesen.

Pitali smo i najveće proizvođače piletine i puretine zbog čega se dogodio tako veliki rast cijena? Oba proizvođača navode: velika poskupljenja u proizvodnom procesu, a posljedice poremećaja i previranja na globalnom tržištu, kažu, odražavaju se i na njihove cijene.

''Promjene u cijenama sirovina i energenata su drastične. Kukuruz je poskupio 96 posto, pšenica 90 posto, dok je soja poskupila gotovo 50 posto. Uz to, cijena energenata, koja je također ključan faktor, drastično je porasla. Osim nafte, plin je do sada poskupio više od 60 posto, a električna energija 144 posto. Kao dodatno opterećenje porasli su i troškovi pakiranja samih proizvoda'', poručili su iz Vindije.

''Zbog višestruko većih proizvodnih troškova od same relaksacije poreznog opterećenja mi smo nažalost morali podignut cijene u maloprodaji…Zbog poremećaja u cijeni energenata i žitarica uzrokovanih pandemijom, imali smo povećanje proizvodne cijene peradskog mesa za oko 30% tako da je ovaj najnoviji cjenovni udar podigao proizvodnu cijenu na više od 50% u odnosu na lipanj prošle godine'', izjavili su iz Purexa.


Izdvojeno

Reci što misliš!