Vijesti / Ostalo

DOSTA!

Danas u Osijeku prosvjed za Čavajdu. Organizatori: ''Beroševa izjava nas je samo razbjesnila. Nećemo i ne smijemo stati''

Danas u Osijeku prosvjed za Čavajdu. Organizatori: ''Beroševa izjava nas je samo razbjesnila. Nećemo i ne smijemo stati''
Nel Pavletić/PIXSELL

Osječki prosvjed održava se danas (četvrtak) od 18 sati na Trgu slobode

Danas se u više hrvatskih gradova, pa tako i Osijeku, održava prosvjed pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi, piše RTL.

Počinje u 18 sati, a najavljen je da će se održati u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te u isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku (Trg slobode), Zadru i na Korčuli. Prosvjednu akciju organiziraju udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prosvjed je najavljen prije jučerašnje objave ministra Beroša o tome da je komisija odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi, no organizatori naglasili da najavljuju izvanrednu pressicu te da ih odluka neće spriječiti u prosvjedu.

Na konferenciji za mediji govorila je Branka Mrzić Jagatić (RODA - Roditelji u akciji), Lana Bobić (Platforma za reproduktivnu pravdu) te Ivan Blažević (Zaklada SOLIDARNA).

"Beroševa izjava učinila nas je bjesnijima, moramo danas u 18 sati reći dosta je uništavanja žena, uskrate zdravstvene zaštite i dosta političkih igara na račun žena", rekla je Lana Bobić.

"Danas ćemo na prosvjedima pročitati pismo Mirele Čavajde koje će ona uputiti svima. Tražimo da se napravit registar liječnika koji imaju priziv savjesti. Danas ćemo pročitati sve zatjeve na prosvjedima i nećemo odustati", dodala je Branka Mrzić Jagatić.

U subotu je inicijativa pokrenula akciju da se skupi novac za prekid trudnoće za Mirelu Čavajdu. Prikupili su u dva dana preko 220 tisuća kuna.

"Dogovorit ćemo kako ćemo tim novcem pomoći drugim ženama. Dosta nam je ovog zdravstvenog sustava koji nekad ne može nekad ne želi pružiti zdravstvenu skrb građanima Hrvatske", kazao je Ivan Blažević.

Organizatori kažu da će koristiti sve raspoložive mehanizme, hrvatske i međunarodne institucije te da će tražiti da se njihovi zahtjev ispune u neko dogledno vrijeme. "Ovaj puta ne smijemo stati, dok god se ti naši zahtjevi ne ispune. Trebaju se prozivati oni koji ne rade svoj posao. Svaka žena u Hrvatskoj treba imati odgovarajuću i osiguranu zdravstvenu skrb".

"Dosad nam se javilo jako puno žena sa različitim iskustvima i različitim oblicima ginekološkog nasilja. Puno liječnika ne želi prihvatiti da je interes zdravlja žene na prvom mjestu", rekli su.

"Očekujemo oko par tisuća ljudi. Jako puno ljudi se nakon Beroševe pressice vjerojatno odlučilo za prosvjed", istaknuli su.


Izdvojeno

Reci što misliš!