Vijesti / Ostalo

Ničega ne fali?

106 tisuća litara ulja, 10 milijuna litara eurodizela, 65 tona tjestenine. Evo što sve Hrvatska čuva u strateškim zalihama

106 tisuća litara ulja, 10 milijuna litara eurodizela, 65 tona tjestenine. Evo što sve Hrvatska čuva u strateškim zalihama
Screenshot/RTL

Stroga je tajna gdje se čuvaju strateške vojne zalihe, ali ne i što je u njima

U tišini i daleko od očiju javnosti, Hrvatska se u tajnim skladištima, brine da bude spremna za neposrednu ugroženost, prirodne nepogode ili ratno stanje, a Vlada je i prvi put detaljno izvijestila što se trenutačno nalazi u tzv. strateškim robnim zalihama. Odgovor je to na zastupničko pitanje Domagoja Hajdukovića, a evo čime nas ništa ne može iznenaditi:

Od poljoprivredno- prehrambenih proizvoda Hrvatska u zalihama čuva više od 50 tisuća tona pšenice, 26 tisuća tona kukuruza, 910 tona ječma, 40 tona riže, te 65 tona tjestenine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od mesa je uskladišteno 475 tona svinjskog i više od tisuću tona junećeg mesa, 400 tona mesnih konzervi, a za one koji nisu od mesa, čuva se i 216 tona ribljih konzervi. S obzirom na to da je prije rata Ukrajina bila najveći izvoznik suncokretova ulja, njegove se zalihe u mnogim zemljama brzo tope, a čini se da ih i Hrvatska nema u prevelikim količinama.

No, ima ih, i to 106.200 litara.

U strateškim robnim rezervama čuva se i više od 6300 tona šećera, 24 tone jaja u prahu, 66 tona sira, dovoljno je tu očito i mlijeka u prahu, konzerviranog i smrznutog povrća, kao i soli i začina. Čuva se i dvije tone dječje hrane, kao i gotovo 300 tisuća paketa suhih obroka i približno toliko litara vode u bocama.

Gorivo iz tjedna u tjedan, vidjeli smo, poskupljuje, spreman je embargo na uvoz iz Rusije, pa smo u zalihe spremili gotovo 10 milijuna litara litara eurodizela, te više od pet i pol milijuna litara eurosupera.

U slučaju novih kriznih situacija, nesreća ili katastrofa, spremno je više od 1150 kontejnera, a većina je već raspoređena nakon potresa na Banovini. Uz to i 264 mobilne kućice, oko 1600 šatora, više od 29 tisuća vreća za spavanje i gotovo 800 grijalica.

Inače, lokacije na kojima se sve ovo čuva su državna tajna, a u skladištima se nalaze još i na tisuće zaštitnih maski, gumenih čizama, zaštitnih rukavica i odijela. Nadamo se da nam ipak ništa od toga neće trebati, te da su potresi, poplave i rat nepovratno iza nas, piše RTL.


Izdvojeno

Reci što misliš!