Vijesti / Ostalo

hoće li vlada reagirati?

Nove sankcije Rusiji, hoćemo li litru goriva uskoro plaćati 15 kuna?

Nove sankcije Rusiji, hoćemo li litru goriva uskoro plaćati 15 kuna?
Dubravka Petrić/PIXSELL

Vlada je dosad zamrzavala cijene, fiksirala maržu i smanjila trošarine, ali cijene i dalje divljaju

Zbog rata u Ukrajini Europska komisija priprema šestu porciju sankcija Rusiji. U tom bi setu mjera trebala biti i zabrana uvoza ruske nafte, a to će dovesti do porasta cijena na svjetskom tržištu, piše RTL.

Hoćemo li litru goriva plaćati 15 kuna? Stručnjak preporuča: 'Vratite se bicikliranju'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Litra dizela prešla je 13 kuna, a ni benzin nije puno jeftiniji. Vlada je dosad zamrzavala cijene, fiksirala maržu i smanjila trošarine, ali cijene i dalje divljaju. Je li opet vrijeme za reakciju?

Eventualno u fiskalnom smislu smanjivati određene terete koji idu u državni proračun, ali nikako limitirati cijenu goriva jer na taj način bismo doslovno uništili distributere goriva u RH i doveli bismo se u situaciju da ne bi imao tko fizički dostavljati gorivo", kaže državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, Ivo Milatić.

Europska komisija danas bi na usvajanje trebala poslati šesti set sankcija Rusiji. Očekuje se da će obuhvatiti i zabranu uvoza ruske nafte. Stručnjak za energetiku, kaže, da je pitanje kako će taj embargo uistinu izgledati.

"To je otprilike kao da veganci proglase embargo na jedenje mesa. Embargo će se teže proglasiti, vjerojatno će se proglasiti politika napuštanja uvoza ruske nafte, pa postupnog prelaska. Ne očekujem da će doći do izravnog embarga", smatra Igor Dekanić, stručnjak za energetiku.

Mađarska i Slovačka trebale bi dobiti izuzeće, dok Hrvatskoj i potpuna zabrana uvoza ne bi trebala puno naškoditi. Na Institutu Hrvoje Požar, kažu da nema straha ni od nestašica goriva u Hrvatskoj.

Zato krajnji korisnici u idućim tjednima i mjesecima mogu očekivati da litra goriva košta 15 ili više kuna.

"Moguće i 15, sve je moguće, pitanje je koliko će dugo trajati. Takve ekstremne cijene će dovesti do redukcije potrošnje. - Povratak na bicikle, električne romobile? Da da, tko voli bicikle, tko ima dovoljno kondicije", kaže Dekanić.

U Hrvatskoj se cijena goriva mijenja svakog utorka, a čini se da će se vozači neko vrijeme morati naviknuti na skupo gorivo.


Izdvojeno

Reci što misliš!