Vijesti / Ostalo

pomoć ukrajincima

Hrvatska Ukrajini šalje 20 tisuća pušaka i milijune metaka

Hrvatska Ukrajini šalje 20 tisuća pušaka i milijune metaka
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

124 milijuna kuna je vriednost vojne pomoći koju Hrvatska šalje Ukrajini

Situacija u Ukrajini ne smiruje se već šesti dan, a Hrvatska će i svojim paketom mjera pomoći ublažiti situaciju.

"Svjedoci smo ničim izazvanom brutalnog napada ruske vojske na Ukrajinu i to kopnom, zrakom i s brodova. Nakon što smo tjednima slušali uvjeravanja ruske diplomacije da se nikakav napad ne sprema, sad su maske pale. Žele okupirati najveću europsku zemlju. Sad vidimo tko je s pravom upozoravao, a tko je obmanjivao svjetsku javnost", kazao je premijer Andrej Plenković u uvodu jučerašnje izvanredne sjednice Vlade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Hrvatski narod jako dobro zna što znači izboriti se za demokraciju, jako dobro zna što znači obraniti svoju domovinu od agresije", kazao je.

"Za Hrvatsku nema dileme, mi možemo biti samo na strani demokratske i suverene Ukrajine. Rusiju i ruski narod pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod, da se vrate politici razuma i dijaloga", dodao je.

"Podižemo stupanj pripravnosti za primanje izbjeglica, ali i za osiguranje opskrbe plinom te mjere zabrane ruskim letovima u hrvatskom zračnom prostoru.

Hrvatska će se pridružiti odluci EU-a da se neke ruske banke isključe iz sustava SWIFT. Jučer je donesena i odluka o slanju vojne pomoći Ukrajini, tu je zaštitna oprema i pješačko oružje u vrijednosti od 124 milijuna kuna", rekao je Plenković.

Večernji list saznaje da je u vojnom paketu pomoći do 20 tisuća pušaka i milijuni metaka.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će oni koji isporučuju smrtonosno oružje Ukrajini snositi odgovornost ako ono bude korišteno tijekom ruske vojne operacije u toj zemlji.

Pomoć Ukrajini u oružju najavile su gotovo sve europske države. Posljednja, nakon neutralne Finske, to je objavila Norveška koja se od 1950-ih pridržavala politike da ne šalje oružje zemljama koje nisu članice NATO-a, u ratu su ili im prijeti oružani sukob.


Izdvojeno

Reci što misliš!