Vijesti / Ostalo

dio završi na liječenju

Broj COVID pozitivne djece sve veći, na ove simptome posebno treba pripaziti

Od početka pandemije u Hrvatskoj je zbog koronavirusa na bolničkom liječenju završilo 1442 djece, a preminulo ih je sedam

Više od 1400 djece do sada je u Hrvatskoj hospitalizirano zbog COVIDA. Broj zaražene djece posljednjih tjedana raste, a liječnici upozoravaju na koje simptome treba obratiti pozornost i kada zatražiti pamoć.

I dok je za većinu djece COVID bolest s blagim simptomima kakvi su temperatura, glavobolja, kašalj, neki od njih ipak završavaju na liječenju. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević za RTL govori kako je hospitalizacije zbog COVID kod ove populacije zapravo rijetka, a odnosi se na djecu s komorbiditetima ili dojenčad. "Ali ima i onih situacija u kojima djeca nemaju komorbiditete, a budu hospitalizirani", dodaje.

Od početka pandemije u Hrvatskoj je zbog koronavirusa na bolničkom liječenju završilo 1442 djece, a preminulo ih je sedam, troje u dobi do 9 godina, i četvero u dobi od 10 do 19 godina. Posljednji, osmi slučaj je 11-godišnjak koji je preminuo jučer.

Goranka Petrović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tvrdi kako ovaj smrtni ishod ne pokazuje da su djeca u povećanom riziku.

"Samo pokazuje koliko je virus nepredvidiv i da bez obzira što nismo u rizičnoj skupini možemo imati ozbiljnije simptome i zahtijevati ozbiljnije liječenje", rekla je. 

A virus je nepredvidiv i za odrasle, i za djecu.

"Kod djece s kojom roditelji dolaze na hitni prijem prisutne su visoke temperature koje se ne mogu skinuti, prolongirana povraćanja, proljevi i djeca se osjećaju slabo i to izaziva zabrinutost kod roditelja", tvrdi Barušić.

Iako djeca uglavnom imaju blažu kliničku sliku, liječnici upozoravaju - COVID kod njih može uzrokovati virusnu upalu srca, ali i multisistemski upalni sindrom, zato je važno obratiti pozornost na simptome.

"Ako se temperatura teško skida, da i ako se skine dijete se ne ponaša onako uobičajeno, da se javljaju čudni osipi, da ima ubrzan rad srca, da puno kašlje, da je puno proljevastih stolica to su znakovi da se roditelji trebaju javiti liječniku", pojašnjava Iva Hojsak, zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.

A broj COVID pozitivne djece raste, u prva tri tjedna ove godine zaraženo ih je 25.324.

"To je značajno više u odnosu na prošlu godinu gdje smo toliko, 25 tisuća, imali u prvih 10 mjeseci. To najbolje pokazuje intenzitet cirkulaciju virusa u populaciji posljednjih tjedana", govori Petrović.

Iz tog razloga epidemiolozi i dalje pozivaju na pridržavanje osnovnih mjera i pažljivo promatranje simptoma kod djece.


Izdvojeno

Reci što misliš!