Vijesti / Ostalo

Dobrica Rončević

Epidemiolog: ''Zaraza se toliko proširila da nam više nikakve mjere ne pomažu''

Epidemiolog: ''Zaraza se toliko proširila da nam više nikakve mjere ne pomažu''
Dubravka Petric/PIXSELL

Rončević je dodao kako na vrijeme nismo spriječili masovna okupljanja tijekom blagdana i tako dopustili omikronu da se širi. Smatra kako zabrana bi zabrana okupljanja mogla imati vrlo mali učinak

Hrvatska gotovo svakodnevno bilježi nove rekorde u broju novozaraženih, a to se pripisuje novom soju omikronu koji je znatno zarazniji. Slaže se s time i epidemiolog NZJZ Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević.

"Omikron se toliko proširio tako da nam gotovo nikakve preventivne mjere, osim rane samoizolacije zaraženih ne pomažu", izjavio je Rončević za HRT.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prema broju jučerašnjih testiranja danas se očekuje porast novozaraženih, a isto se očekuje i idući tjedan. Oko 30 do 50 posto je pozitivnih među testiranima, što nam govori da ima zaraženih koji to ne znaju", rekao je Rončević.

'Samoizolacija je izgubila smisao'

Upitan je u čemu je razlika između cijepljenih i necijepljenih.

“Cijepljenje i preboljevanje nekoliko mjeseci štite od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. Nisam pristalica da s ‘a priori’ ide u ukidanje evidencije kakvu nude COVID potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne provodi, naročito ne dosljedno. Zbog toga bi trebalo tu mjeru zamijeniti sa širokim i dostupnim testiranjem”, naglasio je.

Komentirajući situaciju da postoje osobe kojima nakon skidanja s respiratora bude bolje, a onda se jave komplikacije – bakterijska oboljenja, upale i trombovi Rončević je rekao kako pacijenti s teškim oblicima bolesti obično nisu osobe koje su imune u dovoljnoj mjeri.

"Te osobe su sada opet među najrizičnijim – starije osobe s kroničnim bolestima. Oni bi trebali biti ciljana skupina za kontinuirano docjepljivanje i u budućnosti", poručio je Rončević.

Masovna okupljanja i blagdani

Rončević je dodao kako na vrijeme nismo spriječili masovna okupljanja tijekom blagdana i tako dopustili omikronu da se širi. Smatra kako zabrana bi zabrana okupljanja mogla imati vrlo mali učinak.

"Mi bi bili zadovoljni da dobijemo malo usporavanje kako bi se 'boosterirali' oni koji to još nisu učinili te da bi se osvijestili oni koji se još nisu cijepili. Nedavna preboljenja i nedavna cijepljenja nisu garancija da se osoba ne može zaraziti. Docijepljivanje bi, za razliku od preboljenja trebalo biti glavno oružje protiv pandemije", rekao je.

Na pitanje prelazi li pandemija u endemiju poručio je kako postoji rizik od pojave neke nove varijante, koja bi mogla biti i opasnija.

"Ne smijemo odustati, niti usporiti proces cijepljenja. Upravo je to bitka zdravstvenog sustava - nastavak cijepljenja", smatra Rončević.

Rončević je komentirao slučaj Austrije koja uvodi obvezno cijepljenje, a ima najviše zaraženih te Izraela koji najavljuje ukidanje COVID potvrda.

"Manje je važno koju će strategiju zemlja primijeniti kao metodu zaštite. Sve su zemlje prepoznale potrebu da se provede cijepljenje. COVID potvrda ako nije u funkciji motivacije za cijepljenje ona ima puno manje značenje", rekao je dodavši kako mu se obavezno cijepljenje osobno "ne sviđa", ali da je stvar svake pojedine zemlje da osmisli način kako održavati cijepljenje i procjepljivanje.


Izdvojeno

Reci što misliš!