Vijesti / Ostalo

tragedija na a3

Brodski DORH podigao optužnicu protiv vozača autobusa u kojem je poginulo 10 ljudi: Zbog buke putnika nije pratio cestu

Brodski DORH podigao optužnicu protiv vozača autobusa u kojem je poginulo 10 ljudi: Zbog buke putnika nije pratio cestu
Ivica Galovic/PIXSELL

Vozač je bio pritvoren, ali je pušten da se brani sa slobode nakon istražnog zatvora. Na tu odluku podnesena je žalba te je naloženo njegovo vraćanje u pritvor

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Slavonskom Brodu optužnicu protiv državljanina Republike Kosovo (1969.) zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1., 2. i 6. Kaznenog zakona, stoji na stranicama DORH-a. 

Iako ne navode identitet muškarca, jasno je da je riječ o vozaču autobusa koji se 25. srpnja prošle godine prevrnuo u blizini Slavonskog Broda,a tom prilikom poginulo je 10 kosovskih državljana. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

DORH navodi kako se muškarca tereti da je tog dana, oko 6:15 sati, upravljao autobusom marke Setra, kosovskih registarskih oznaka desnim kolničkim trakom u smjeru istoka, odnosno po južnoj kolničkoj traci autoceste A3, u blizini mjesta Sibinj, protivno odredbama članka 47. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tereti ga se da se, lakomisleno smatrajući kako neće ugroziti druge sudionike u prometu, okrenuo prema stražnjem dijelu autobusa odakle je čuo buku, tako da nije mogao pratiti prometnu situaciju ispred sebe niti pravac kretanja autobusa zbog čega nije na vrijeme primijetio da je autobus počeo prelaziti preko prometne trake za zaustavljanje vozila u nuždi i travnate bankine s južne strane kolnika sve dok nije udario prednjim dijelom u smjerokazni stupić.

Navode i kako da se tereti da je potom poduzeo radnju skretanja u lijevo i kočenje uslijed čega je došlo do zanošenja autobusa i njegovog prevrtanja kojom prilikom je, od posljedica zadobivenih višestrukih teških ozljeda, na mjestu nesreće smrtno stradalo 10 putnika, a 11 je putnika zadobilo ozljede teške naravi.

Podsjetimo, vozač je bio pritvoren, ali je pušten da se brani sa slobode nakon istražnog zatvora. Ipak, na tu odluku su se žalili tužitelji pa je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu 13. prosinca usvojilo žalbu DORH-a i odredilo da vozač mora biti vraćen u pritvor.


Izdvojeno

Reci što misliš!