Vijesti / Ostalo

Prijedlog zakona o uvođenju eura

Predstavljen prelazak na euro: Od rujna cijene i u eurima, potvrđen tečaj konverzije

Obavezno je četiri mjeseca prije i 12 mjeseci nakon 1.1.2023. jasno iskazivanje cijenama u kunama i eurima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem predstavili su danas Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

''Cilj je da prilagodba ide nesmetano, da omogući prilagodbu gospodarstva i da se građani informiraju'', kazao je premijer i najavio da će Zakon danas nakon konferencije za medije krenuti u javno savjetovanje.

Od rujna cijene u kunama i eurima

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema planu, od početka rujna, cijene će biti istaknute u eurima i kunama.

"Da proces senzibiliziranja građana krene ranije. To bi trebao biti 5. rujna. Želimo da ovaj proces bude jednostavan i bez troškova bez građane. Što to znači? Pozivamo građane koji imaju gotov novac kod kuće da ih već polože u banke jer će se novac u kunama automatski pretvoriti u eure", kazao je Plenković.

Premijer je kazao kako će cijene će još godinu dana, cijelu 2023. bile istaknute u kunama i eurima.

"Od 1. siječnja 2023,. pa godinu dana će se moći mijenjati kune u euro. Novčanice kuna će se u HNB-u moći besplatno zamijeniti zauvijek", izjavio je premijer.

Preračunavanje iz kuna u eure

Nakon premijera, o ovom zakonu govorio je ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić. Koji je istaknuo kako se u javnom savjetovanju nadaju dobiti još prijedloga kojima će ga dodatno poboljšati.

''Inače jedna od napomena koju ću istaknuti je da iznosi navedni u kunama, u pravnim instrumentima, po zakonskim propisima i registrima od datuma uvođenja eura smatrat će se iznosima u eurima, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima
za preračunavanje i zaokruživanje'', rekao je Marić. 

Kazao je kako će se novac u bankama automatski promijeniti u euro prema tečaju za konverziju. 

"Kod pravila preračunavanja je situacija jako važna. Paritet 7.534 se uzima, nije se još mijenjao. Zaokružuje se na dvije decimale. Ukoliko je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje, a ako je treća decimala jednaka ili veća, druga decimala se povećava za jedan", pojasnio je Marić. 

Izuzeci od dvostrukog prikazivanja cijena

Obavezno je četiri mjeseca prije i 12 mjeseci nakon 1.1.2023. jasno iskazivanje cijenama u kunama i eurima. Marić je rekao kako je postojala ideja da se prije uvođenja eura jače istakne cijena u kunama, a nakon uvođenja cijena u eurima, ali da je u razgovoru s poslovnim subjekata došao odgovor da bi to iziskivalo velike troškove pa se od tog odustalo. 

Ministar financija je pojasnio kako postoji nekoliko iznimki od dvostrukog iskazivanja cijena: automati za prodaju malih proizvoda, štandovi na tržnicama, pokretna prodaja, prigodne prodaje i predmeti koji su unaprijed otisnuti.

"Račun svejedno mora biti iskazan u kunama i u eurima", kaže Marić. 

I na izlistima plaća će neto plaća biti prikazana u kunama i u eurima, dodao je ministar.

Zamjena kuna za eure

Dvanaest mjeseci će biti moguće besplatno zamijeniti gotov novac kuna u novčanicama u bankama i Fini, a nakon toga samo u HNB-u. Marić je kazao kako je maksimalni iznos novčanica ili kovanica za zamjenu po transakciji 100 novčanica ili kovanica.

''Možete i više, ali onda je moguća neka naknada", rekao je ministar financija.  

Dodaje i dalje vrijedi pravilo da je će se s do 75 000 kuna baratati u gotovom novcu, a iznad toga treba položiti na račun. To vrijedi i kod konverzije kuna u euro. 

Porast cijena s uvođenjem eura?

"To je jedno od najvažnijih pitanja kada gledamo iskustva drugih zemalja. Strah od dodatnog pritiska na porasta cijena, zaokruživanja cijena na više i efekt na inflaciju je uvijek naglašavan kao možda najvažniji i najveći. Pokazalo se kako ovih sedam zemalja koje su uvele euro, uključujući i Sloveniju, da je taj efekt bio jednokratan, prve godine i iznosio je oko 0.2. postotna boda'', rekao je ministar financija.

Ministar je rekao kako baš zbog inflacije ovaj proces treba promatrati još pozornije. Te se zato, naglasio je Marić, aktivirali sve što je u njihovoj moći da zaustave neopravdan rast cijena.

"Sam pojam neopravdanog povećanja nije lako definirati i kontrolirati, ali zato smo svi tu", rekao je Marić. 

"Troškovi uvođenja eura postoje za državu i financijske institucije, ne za građane", naglasio je ministar financija.


Izdvojeno

Reci što misliš!