Vijesti / Ostalo

upravo objavljeno

Prvi rezultati popisa stanovništa: Manje od 4 milijuna nas je, najveći pad u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Prvi rezultati popisa stanovništa: Manje od 4 milijuna nas je, najveći pad u Vukovarsko-srijemskoj županiji
Emica Elvedji/PIXSELL

Prema prvim rezultatima u Hrvatskoj je broj stanovnika 3.888.529

Odgovor koji smo čekali još od jeseni prošle godine konačno bi trebao i službeno doći, a odnosi se na pitanje - koliko nas ima?

Državni zavod za statistiku (DZS) objavljio je maloprije rezultate popisa stanovništva provedenog u rujnu i listopadu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako je popis potrajao, odnosno bio produljen zbog situacije s koronavirusom, statističari su obavili opsežnu analizu i kontrolu podataka.

"Ovo je prvi digitalni popis stanovništva u Hrvatskoj. Tome je pridonijela i epidemija i mogu reći da smo izuzetno zadovoljni tom prvom fazom gdje se odazvalo više od 40 posto građana", rekla je u uvodu šefica DZS-a Lidija Brković.

Prema prvim rezultatima u Hrvatskoj je broj stanovnika 3.888.529, broj kućanstava je 1.478.423 , dok je stambenih jedinica 2.350.444. To je pad od 9.25 posto  u odnosu na popis iz 2011. godine, odnosno više od 360 tisuća ljudi.

Po županijama najmanji pad je u Zagrebu, slijedi Dubrovačko-neretvanska pa Zadarska županija. Najveći pad bilježi Vukovrsko-srijemska, broj smanjen za više 19%, zatim je Sisačko-moslavačka županija te Brodsko posavska s padom za 17.53%

"Prvi rezultati popisa 2021. sadržavaju podatke o ukupnom broju popisanih osoba te o ukupnom broju stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica, na razini Republike Hrvatske, statističkih regija 2. razine, županija, gradova, općina i naselja. Dakle prvi rezultati odnose se na podatke o tri jedinice popisa, a to su stanovništvo, kućanstva i stanovi", izjavila je načelnica sektora u Državnom zavodu za statistiku Dubravka Rogić-Hadžalić.

USKORO OPŠIRNIJE!


Izdvojeno

Reci što misliš!