Vijesti / Ostalo

sad je i službeno

Capak potvrdio: ''Dokazali smo kod dva pacijenta da imamo Omicron soj korone u Hrvatskoj''

Capak potvrdio: ''Dokazali smo kod dva pacijenta da imamo Omicron soj korone u Hrvatskoj''
RTL

Kaić je rekao kako su obojica kod kojih je Omicron potvrđen bili cijepljeni. dodao je kako imaju blage simptome

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sazvao je izvanrednu konferenciju za medije zbog nove varijante Omicron soja koju su i potvrdili, javlja RTL.

Na konferenciji govorili su ravnatelj HZJZ-a, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, dr. sc. Bernard Kaić i voditeljica Službe za mikrobiologiju, dr. sc. Ljiljana Žmak

"Obojica kod kojih je Omicron potvrđen bili su cijepljeni"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Krunoslav Capak rekao je kako je Hrvatska bila prva u svijetu koja je uvela mjere protiv novog soja, ali i da su potvrđena dva slučajeva: 

"Dokazali smo kod dva pacijenta da imamo omikron soj korone u Hrvatskoj", kazao je.

Žmak kaže kako su prvi uzorak u petak, a drugi u subotu ujutro: "U subotu smo sekvencionirali genom, za sada znamo da je prvi potvrđen. Možemo reći da imamo prva dva, jer su mutacije iste." 

Kaić je objasnio kako su oboljeli anketirani s ciljem identificiranja kontakata i izvora infekcije:

"Ne možemo utvrditi što je izvor, s obzirom na to da nisu imali nikakva putovanja izvan Hrvatske. Možemo povezati sa sudjelovanjem poslovnog skupa. Postoji mogućnost da je netko na tom skupu bio izvor. Svi kontakti su pozvani na testiranje, njih 13 je danas bilo na testiranju. Bilo je i stranaca i obaviještene su njihove države i tamo će biti obrađeni."

Rekao je kako su svi kontakti u RH su pod nadzorom i u karanteni te je istaknuo da ako je neki stranac izvor zaraze, kako se virus ne bi trebao tako brzo širiti. 

Također naglasio je kako su obojica kod kojih je Omicron potvrđen bili cijepljeni te kako dvoje oboljelih imaju blage simptome. 

Rekao je kako je bilo neminovno da je novi soj došao i u Hrvatsku. 

"Bilo je pitanje vremena kad će doći u Hrvatsku i sigurno će biti novih slučajeva", izjavio je Kaić i dodao kako je bolest slična gripi:

"Pojačana temperatura i osjećaj kao da ga je zgazio vlak ili autobus i trajalo je par dana", kazao je o simptomima.

Kazao je kako se neće mijenajati pravila samoizolacije kod svih kontakata: "Bit će slično kao kad je došla delta. Isto tako ćemo postupati i kod omikrona, samo kad je ili potvrđen ili kad je jaka sumnja da se radi o varijanti omikron kod bolesnika, onda ćemo samo njihove kontakte staviti 14-dnevnu karantenu, a za sve ostale će biti kao i dosad postupanje s kontaktima. Moramo svi biti svjesni da je to sve privremeno, dok su ovako sporadični slučajevi te varijante. Ako se dogodi isto kao kod delte, onda to neće imati smisla."

Kazao je kako bi bilo jako dobro kada bi se pokazalo da je Omicron zarazniji, ali da su simptomi blaži. 

Naglasio je kako je booster doza bitna: "Itekako ima smisla booster doza cjepiva, a čekanje nekog unaprijeđenog cjepiva ne znam koliko ima smisla, jer pitanje je hoće li se uopće raditi cjepivo protiv omikrona."

"Strože mjere su uvijek na stolu"

Capak je komentirao i pad broja novozaraženih i rekao kako oni to prate. 

Komentirao je i COVID potvrde i rekao kako one pružaju sigurnost: 

"Je li ovaj pad ili stagnacija rezultat COVID potvrda, to ćemo vidjeti za koji dan ili tjedan, kad prođe dovoljno vremena od uvođenja COVID potvrda."

"Vrlo skoro će krenuti preporuke HZJZ-a o cijepljenju djece. To cjepivo će u Hrvatsku doći oko 15.12. i tada bi trebale krenuti i preporuke za cijepljenje djece", izjavio je Capak.

Kazao je kako su strože mjere uvijek na stolu: "Ali u ovom trenutku ništa nismo predvidjeli za pojačanje mjera."

Otkrio je i da je povećan interes za treću dozu cjepiva.


Izdvojeno

Reci što misliš!