Vijesti / Ostalo

omicron

Imunolog o novom soju: ''Ako se doista tako brzo širi, trebamo puno strože mjere''

Pojasnio je kako ova varijanta ima jednu neobičnu količinu mutacija u šiljatom proteinu koje je virus protein kojeg on koristi za vezanje stanicu i potom ulasku u stanicu

Sve više zemalja potvrđuje novi soj virusa. U Hrvatskoj ga još nema, ali to ne znači da on nije u zemlji. Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci rekao je kako naši epidemiolozi skupljaju uzorke i sekvenciraju ih. Te kada otkriju novi soj, to će biti objavljeno javnosti.

''Na temelju onoga što se vidi, a to je da se ta varijanta vrlo brzo širi u južnoj Africi i nekoliko europskih zemalja, ne bi bilo ništa posebno ako se uskoro pojavi u Hrvatskoj. Ako se varijanta širi brzo kao što to sada izgleda, a ne mora na kraju biti tako, onda mi moramo razmišljati o scenarijima koji podrazumijevaju puno strožije mjere. Prije svega moramo se požuriti procijepiti što više'', rekao je za RTL Stipan Jonjić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ta nova varijanta bi možda mogla biti otpornija na antitijela koja smo stvorili infekcijom ili cjepivom, upozorava imunolog i dodaje kako bi nam onda ostala stanična imunost, koja je otpornija na izmicanje virusa. 

''Jedna od priprema treba biti pooštriti cijepljenje, pokušati doći do maksimuma. Sad se još važnije cijepiti se'', naglasio je Jonjić.

Staničnu imunost je virusu puno teže izbjeći, te imunolog kaže kako je logična potreba da se cijepimo jer za sada drugog lijeka nema.

''Ako se dogodi taj crni scenarij da virus izmiče kontroli, ja vjerujem da naši epidemiolozi razmišljaju o tim scenarijima i da su  pripremni reagirati. Crni scenarij podrazumijeva da će naš bolnički sustav biti opterećeniji nego sada i sumnjam da bi se ijedan bolnički sustav mogao izdržati jedan takav udar, pogotovo jer mi nismo zaustavili ni širenje delta soja'', kazao je Jonjić.

Podsjetio je kako postoje univerzalna pravila kako se za takve scenarije sprema i naglašava da treba pratiti kretanje epidemije. 

''U datom momentu postoji nekoliko scenarija, od potpunog zatvaranja, cijepljenja i nekih drugih, ali to prepuštam epidemiolozima'', rekao je imunolog.

Pojasnio je kako ova varijanta ima jednu neobičnu količinu mutacija u šiljatom proteinu koje je virus protein kojeg on koristi za vezanje stanicu i potom ulasku u stanicu. Neke od tih mutacija su poznate da bi mogle osujetiti antitijela u neutralizaciji  i u tom smislu bi taj virus mogao izazvati velike probleme. 

''No još uvijek je prerano donositi zaključke. Trebamo pratiti. Virus nas je puno puta iznenadio, bilo bi lijepo kad bi nas sad iznenadio da ne bude tako jako zarazan. Međutim u JAR-u on se širi dosta brzo, bolnice se pune, ja se skoro ne usudim prepričati što sam pročitao. Nije dobro previše špekulirati, no ni ignorirati'', smatra Jonjić.

Kaže kako nikad nije ni trebalo biti previše opuštanja kada je u pitanju korona pandemija. 


Izdvojeno

Reci što misliš!