Vijesti / Ostalo

rečeno danas u saboru

Ukidaju se naplatne kućice, svi ćemo koristiti novi ENC sustav

Ukidaju se naplatne kućice, svi ćemo koristiti novi ENC sustav
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predstavljajući izmjene Zakona o cestama, državni tajnik je naglasio kako je njihov cilj osigurati slobodan prolaz po svim mjestima gdje su danas naplatne kućice

Državni tajnik Ministarstva prometa Tomislav Mihotić potvrdio je u četvrtak u Hrvatskom saboru kako će se elektronička naplata cestarine (ENC) uvesti na području cijele Hrvatske, a intencija je da taj sustav bude jedinstven za cijelo područje Europske unije.

"ENC-ova u konačnosti neće biti, tj. neće biti naplatnih kućica na autocesti", odgovorio je Mihotić na upit Marine Opačak Bilić (Klub socijaldemokrata) razmišlja li se o modernizaciji ENC-a po uzoru na neke zemlje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predstavljajući izmjene Zakona o cestama, državni tajnik je naglasio kako je njihov cilj osigurati slobodan prolaz po svim mjestima gdje su danas naplatne kućice.

"To znači da će se vozila registrirati na drugi način, snimanjem kamere registracije vozila i onda će se s ENC-a novac skidati automatski, neće biti zastoja, dodatnog zagađenja koje nastaje na tim lokacijama", ustvrdio je i dodao kako je, u konačnici, cilj da se cijela Hrvatska, pa i EU uvežu u takav sustav.

Sredstva za uvođenje modernijeg ENC-a, dodao je, osigurana su u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), a riječ je o 500 milijuna kuna


Izdvojeno

Reci što misliš!