Vijesti / Ostalo

malverzacije u ministarstvu

Detalji afere zbog koje je uhićena Žalac: Posao od 13 milijuna dala tvrtki sa samo jednim zaposlenim

Detalji afere zbog koje je uhićena Žalac: Posao od 13 milijuna dala tvrtki sa samo jednim zaposlenim
Davor Javorović/PIXSELL

Aferu su 2019. razotkrili novinari i to kroz priču da je milijunski posao dobila tvrtka bez referenci i koja je prethodnu godinu imala 800 kuna dobiti

Bila je miljenica premijera Andreja Plenkovića i njegov osobni izbor za mjesto ministrice, no sjaj sada uhićene Gabrijele Žalac počeo je blijediti 2019. otkrivanjem niza afera. Prvo je i sama ponudila ostavku nakon afere kada je automobilom udarila djevojčicu, a k tome nije imala ni valjanu vozačku dozvolu. Iz ovog se rodila afera "Mercedes", kada su novinari Jutarnjeg lista otkrili da je u dvorištu njene kuće u Vinkovcima parkiran luksuzni  Mercedes E klase, vrijedan oko 50 tisuća eura, koji nije bio prijavljen u ministričinoj imovinskoj kartici.

Afere, koje su počele nicati jedna za drugom, koštale su je ministarske fotelje, a afera software sada ju je koštala uhićenja. Tu je aferu 2019. prvi otkrio Telegram. Pisali su da je Žalac, kao tadašnja ministrica EU fondova, posao izrade softvera od 13 milijuna kuna dala tvrtki s jednim zaposlenim, koja je pritom dugo bila u blokadi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, navodno je posao zapravo koštao samo 2,9 milijuna kuna, a novinari Telegrama dokazivali su to analizirajući poslovne knjige Ampelosa, tvrtke s kojom je Žalac ušla u posao.

Telegram je kontaktirao i OLAF, Europski ured za borbu protiv prijevara, s obzirom na to da je 85 posto novca za spomenuti softver plaćeno iz fondova EU koji je, prema pisanju Telegrama, od novinara zatražio dokumentaciju koja potkrepljuje njihove navode, pa i jesu.

Gabrijela Žalac u srijedu je uhićena nakon istrage provedene po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja. 

Inače, priča o softwareu krenula je kada je sredinom lipnja 2018. Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova raspisalo natječaj za nabavu “cjelovitog i funkcionalnog programskog rješenja informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanjem razvoja koje sadržava registar projekta”. Vrijednost nabave bila je procijenjena na 12 milijuna i 991 tisuću kuna plus PDV, a na natječaj se javio samo jedan ponuditelj. Odnosno, zajednica ponuditelja koju su činile tvrtke Ampelos d.o.o. te InfoDom d.o.o. Ponudili su isporučiti traženo za 16.238.750 kuna s PDV-om. Ampelos se javila kao tvrtka sa samo jednim zaposlenim, u godini ranije imala je ukupne prihode od 274.000 kuna te dobit 800 kuna. Nisu imali ni web stranicu.


Izdvojeno

Reci što misliš!