Vijesti / Ostalo

Vatromet na nebu

Bljesak meteora sjeverno od Virovitice iznenadio ljude: 'Najvjerojatnije je nešto od njega palo na Zemlju''

Vatromet na nebu! Veliki meteor mogao se vidjeti jučer u 18:28. Dvije minute užario se telefon Hrvatskog astronomskog saveza

Stanovnike od kvarnerskih otoka i Zadra sve do Koprivnice i Virovitice iznenadio je sjajni bljesak meteora bolida koji je potom, ako je od njega nešto ostalo, pao kao meteorit u susjednoj Mađarskoj. Iz Hrvatskog astronomskog saveza i Zvjezdarnice Višnjan objasnili su o čemu je točno riječ, piše RTL.

''Takve velike sjajne meteore koji su sjajniji od planeta Venere nazivamo bolidima. Najvjerojatnije je nešto od njega ostalo i palo na Zemlju kao meteorit'', rekao je Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Pao je na teritorij Mađarske 100 do 150 km sjeverno od Virovitice u regiju Šomođ, nedaleko mađarskog mora - jezera Balaton koje je površine čak 592 četvorna metra. Snimile su ga mađarske kamere. Jurio je od 20 do 30 km u sekundi.

''Sjajni i jači meteori od kojih može doći da postane meteorit su meteori koji dolaze do asteroida ili nekih drugih tijela kao što su stijene s Marsa ili mjeseca i takva tijela ako prežive gorenje i padnu na zemlju i postanu meteoriti su vrlo važni za znanosti'', izjavio je Božićević.

Zanimljiva je to pojava znanstvenoj zajednici i zbog boje - zelene.

''To nije njegova boja nego boja kisika u zraku. On je ušao s takvom brzinom da je napravio užareno 30 tisuća stupnjeva i kad je ona išla kolabirati onda su atomi kisika ispuštali tu boju'', komentirao je Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''U prosjeku treba pogledat 5 tisuća sati neba da ti se desi nešto takvo, tko je takvo što vidio je dobio malu lutriju'', rekao je Korlević.

Kameni meteoriti mogu koštati od 10 do 15 centi za gram. Mogu biti meteoriti stijena s Marsa i Mjeseca pa onda postižu cijene do 1000 dolara za gram. Cijene nisu astronomske, ali se ni ne može onaj koji pronađe komadić svemira baš tako lako obogatiti...

''Sve što padne iz svemira na teritorij Republike Hrvatske je u vlasništvu Republike Hrvatske'', kazao je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Ali ipak, kreće se u potragu. Slične pojave statistički, pojave se šest puta na godinu. U 2. mjesecu meteor kod Drniša obasjao je nebo, a u kolovozu meteorit nedaleko Fužina.

'Nađemo ih kad padnu na lijepa mjesta. Mi smo našli križevački zato što je pao na pokošene livade kao iz filmova, kad završi blizu Fužina i onda izađeš iz auta i razmišljaš je l uopće sigurno izaći u šumu i kamenjar da se ne polomiš i ti i ekipa koja ga ide tražit'', rekao je Korlević.

Teško bi ga moglo biti pronaći i na mađarskoj teritoriju, pogotovo ako je odlučio svoj trag izgubiti primjerice u ovoj šumi.

Korlević procjenjuje da je bio veličine nekoliko kilograma te se većina smrvila u sitne komade. U pitanju je rijetka pojava.


Izdvojeno

Reci što misliš!