Vijesti / Ostalo

Nove izmjene Zakona

Vozačku dozvolu moći će vam oduzeti i vaš obiteljski liječnik!

Izmjene zakona o sigurnosti cestovnog prometa već su prošle javnu raspravu, a tek kada budu i usvojene u Saboru, donijet će se i pravilnik koji će liječnicima propisivati koje su to dijagnoze i terapije uslijed kojih će svom pacijentu moći oduzeti vozačku dozvolu

Vozačku dozvolu moći će vam oduzeti i vaš obiteljski liječnik, odnosno specijalist koji vas je pregledao. Upravo je to predviđeno izmjenama Zakona o sigurnosti u prometu, javlja RTL.

Javna rasprava je prošla, a gotovo ni jedna od liječničkih primjedbi nije usvojena - pa u zdravstvu strahuju da će policiji morati otkrivati dijagnoze svojih pacijenata. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dovezli ste se liječniku, jer vam nije dobro, on utvrđuje da niste u stanju ni voziti, putem centralnog elektroničkog sustava obavještava policiju i praktički vam oduzima vozačku dozvolu. Automobilom više ne možete kući. 

Za Marka koji od vožnje živi to je suludo pravilo.

"Mislim da je najbolje da ostane kako je i bilo, da liječnik opće prakse opet da potvrdu, a specijalist medicine rada da izdaje uvjerenje o sposobnosti", kaže Marko Pavlović, vozač taxija.

No medicina rada ovdje se zaobilazi, a obiteljski liječnici koji imaju još veću odgovornost tvrde - time se narušava povjerljivi odnos pacijenta i liječnika.

liječnik doktor
liječnici ogorčeni Stiže novi zakon: Liječnici će morati policiji javiti da ste nesposobni za vožnju i ako pijete tablete za žgaravicu

"Mi ne želimo biti nikakvi cinkaraši svojih pacijenata, naša uloga nije da sudjelujemo u represivnom aparatu. Da li će odvjetnici ili ispovjednici također morati obavještavati policiju o onome što su čuli u tom povjerljvom razgovoru?", kaže Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine. 

U MUP-u objašnjavaju da će cijela procedura za vozače biti jednostavnija, jer liječnici ionako najbolje znaju kakvo je stanje njihova pacijenta.

"Mi nećemo nit nas zanima dijagnoza pacijenta, mi nećemo ulaziti u to kakvu bolest vozač ima, već ćemo samo isključivo dobiti šifru po kojoj ćemo znati da taj vozač nije sposoban za upravljanje u prometu", kaže Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije. 

Kazna za vozače koji upravljaju vozilom, a ne bi smjeli bit će od 1500 do 5 tisuća kuna, dok je za odgovornu osobu, bilo da je riječ o liječniku, specijalistu ili recimo ravnatelju neke zdravstvene ustanove od 5 do 15 tisuća kuna. 

Izmjene zakona o sigurnosti cestovnog prometa već su prošle javnu raspravu, a tek kada budu i usvojene u Saboru, donijet će se i pravilnik koji će liječnicima propisivati koje su to dijagnoze i terapije uslijed kojih će svom pacijentu moći oduzeti vozačku dozvolu.


Izdvojeno

Reci što misliš!