Vijesti / Ostalo

što će biti nagodinu?

Poskupljenja i za čak 100 posto: Na osječkoj tržnici RTL provjerio cijene i saznao hoće li one još rasti

'Povrće je sve skuplje i skuplje', kaže Zvjezdana Slamnik iz Osijeka

Na osječkoj tržnici na kartonskim natpisima s cijenama, brojke rastu naočigled.

"Cijene idu gore i to dobro. Najviše poskupljuje ovo za zimu što se priprema zimnica", kaže Miljenko Smoljanić iz naselja Višnjevac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Povrće je sve skuplje i skuplje", kaže Zvjezdana Slamnik iz Osijeka i dodaje kako je po njenoj procjeni poskupljenje od 20 posto. 

A na globalnom tržištu, skok cijena još je veći

Stručnjaci govore, žitarice su u cijelom svijetu poskupjele gotovo duplo. Cijene se ne razlikuju puno u Argentini, Japanu ili Hrvatskoj.

"Kukuruz gotovo za 100%. Soja je danas na 4 i pol kune otkupna cijena a prošle godine je bila ispod 3 i pol kune. Suncokret je sve bliži 4 kune po kilogramu, prije 2 godine je bio ispod 2 kune", kaže Igor Mikulić iz Hrvatske gospodarske komore. 

Stočari u problemima, jer hrana za krave više od duplo je skuplja nego lani. Čovjek bi pomislio da su barem onda ratari na dobitku, ali nije ni to točno. Kako Hrvatska nema dovoljno skladišnih prostora, svoju su pšenicu morali prodati odmah nakon žetve kada je cijena bila manja a trenutna, jesenska sjetva, skuplja je nego ikad prije.

"Mineralno gnojivo je 2 do 3 puta otišlo gore. Zaštitna sredstva, sjemena. Vidimo da gorivo divlja. Dakle poljoprivrednici iako su dobili nešto malo više novaca, oni koji se bave ratarstvom, ove godine ulaze u znatnije, gotovo duplo pa čak više skuplju sjetvu nego što je to bilo godinu prije. I sada se u stvari postavlja pitanje, što će biti nagodinu?", kaže Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Problem leži u tome što Hrvatska ovisi o uvozu. Ne proizvodimo dovoljno hrane za vlastite potrebe a kada i proizvedemo jeftino izvozimo viškove. Cijene ipak dirigiraju veliki svjetski proizvođači, Kina, Amerika, Njemačka, a ove su godine tajfuni, vrućine i poplave uzrokovale – nedostatak hrane.

"Za proizvodnju pšenice imali smo rekordne urode a cijena je otišla u nebo. Dakle to pokazuje da naši prinosi nisu mjerilo ponude i potražnje nego smo samo dio tog tržišta", kaže Mikulić.

Pa se valja pobrinuti naći jeftiniju i kvalitetniju hranu kod provjerenih trgovaca...

"Pogledajte ovo. Ovo se vidi da je ubrano dan ranije i doneseno na tržnicu. U trgovačkim centrima je roba žnj klase, treće klase a cijene su veće nego ovdje", kaže Ana Kovačić iz Osijeka.

A za očekivati je da će cijene još više rasti.


Izdvojeno

Reci što misliš!