Vijesti / Ostalo

unovčite ugljikov dioksid

Poljoprivrednik ste i želite dodatnu zaradu? Novac je doslovno u zraku

Ugljikovim dioksidom se trguje na burzama, ali ne još s onim apsorbiranim u poljoprivredi

Poljoprivrednik ste i želite dodatnu zaradu? Evo prilike! Novac je doslovno u zraku. Kako direktivom Europske unije sve zemlje članice do 2030. moraju smanjiti emisije CO2 za 50 posto, a do 2050. moraju biti potpuno zelene, cijena ugljikova dioksida na burzama dionica raste, piše RTL.

Istražili smo kako na njemu zaraditi kroz rad u poljoprivredi. Uz urod s 26 tisuća stabala trešanja iz najvećeg hrvatskog trešnjika u Ninskim Stanovima, dodatnu zaradu bi vlasniku trebalo donijeti i to što njegova stabla apsorbiraju ugljikov dioksid.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Biljka usvaja od 20 do 40 kilograma CO2 tijekom svoje vegetacije…Ovaj projekt omogućuje posjednicima zemlje da to unovčimo. Postoji sada burza na kojoj mi možemo prodati taj CO2 koji je biljka zarobila'', rekao je stručni voditelj nasada trešanja, Ninski Stanovi Marino Mikić.

 A zaraditi bi se moglo prilično. Cijena tone CO2 na burzi je u mjesec i pol dana narasla s 53 na 63 eura. Prema toj računici, poljoprivrednik koji ima 10 hektara nasada i na njima odgovarajuću količinu raslinja, može „zarobiti“, odnosno očistiti atmosferu od 200 tona CO2. Ako ga proda po cijeni od 60-ak eura, dodatno će zaraditi više od 12 tisuća eura.

Što je lisna masa veća to stablo upija više ugljičnog dioksida. Ugljični dioksid upija svaka biljka, svako stablo, svaka voćka. Zato se svaki postojeći voćnjak ili nasad može iskoristiti za uključivanje na burzu trgovanja ugljičnim dioksidom. I to se može napraviti zapravo potpuno besplatno.

Ugljikovim dioksidom se trguje na burzama, ali ne još s onim apsorbiranim u poljoprivredi, pa su agencije za ruralni razvoj Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije zajedno s partnerima iz Italije osmislile projekt kojim bi ga dovele na svjetske burze

''U sklopu projekta imat ćemo zatvoreno volontersko tržište CO2, znači nije obavezno, na dobrovoljnoj je bazi i ovom prilikom pozivam sve poduzetnike koji proizvode CO2 da sudjeluju u projektu CO2 kao potencijalni kupci CO2'', rekla je Ivana Dević, zamjenica ravnatelja AGRRA-e i voditeljica projekta.

Prodaja zapravo znači da ovlašteni mjeritelj dođe po uzorak tla i onda se preko posebnog kalkulatora izračuna koliko su tona CO2 biljke određenog poljoprivrednika apsorbirale iz atmosfere. Ti rezultati su ono što bi poljoprivrednicima moglo donositi dodatnu zaradu.


Izdvojeno

Reci što misliš!