Vijesti / Ostalo

sekvencioniranje uzoraka

Od 154 uzoraka koronavirusa u Hrvatskoj, u njih čak 109 potvrđen Delta soj

Od 154 uzoraka koronavirusa u Hrvatskoj, u njih čak 109 potvrđen Delta soj
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Veliku zabrinutost sve više izaziva delta varijanta koronavirusa, koja je jako zarazna i možda opasnija

U suradnji s ECDC-om Hrvatski zavod za javno zdravstvo jednom tjedno šalje određeni broj pozitivnih uzoraka iz Hrvatske, slučajnim odabirom ili iz ciljanih epidemioloških potreba, na sekvenciranje u njemački laboratorij Eurofins.

Od ukupno 154 sekvenciranih uzoraka prošli tjedan - 44 su alpha odnosno britanski soj, a 109 ih je delta u Republici Hrvatskoj, najnoviji su to podaci. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za usporedbu tjedan ranije su pronađena 'samo' 43 uzorka te varijante, dok je alphe bilo 49. Veliku zabrinutost sve više izaziva delta varijanta koronavirusa, koja je jako zarazna i možda opasnija.

Delta je naziv za varijantu B.1.617.2., mutaciju virusa SARS-CoV-2 koja se prvi put pojavila u Indiji. Prvi slučaj zaraze delta varijantom identificiran je u prosincu 2020. i ona se brzo proširila postavši ubrzo dominantom u Indiji a potom u Velikoj Britaniji nakon toga u cijelom svijetu. 

Koji su simptomi?

Temperatura i kašalj su od početka pandemije česti simptomi covida-19, dok su se glavobolje i grlobolja javljali kod nekih pacijenata, a svi ti simptomi pojavljuju se kod osoba zaraženih delta sojem. No, curenje iz nosa do sada se nije spominjalo kao simptom, ali se i to promijenilo s novim sojem koronavirusa. I dok je gubitak mirisa na početku pandemije bio je jedan od najčešćih simptoma koronavirusa kod zaraženih delta sojem on zauzima tek deveto mjesto.

Izvor: RTL


Izdvojeno

Reci što misliš!