Vijesti / Ostalo

poznati su motivi

Pala je odluka, izabrani motivi za hrvatske kovanice eura

Grafički oblikovane motive nacionalne strane kovanica eura HNB će poslati sredinom listopada na odobrenje svim članicama europodručja

Šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla - motivi su za hrvatske kovanice Eura za koje je glasovalo gotovo 50 tisuća građana.

Grafički oblikovane motive nacionalne strane kovanica eura HNB će poslati sredinom listopada na odobrenje svim članicama europodručja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odluka je pala! Genij iz Like, čovjek za kojega kažu da je stvorio 20. stoljeće – na hrvatskim kovanicama eura stajat će fizičar i izumitelj Nikola Tesla. 

"Pa mislim da treba biti. Njega poznaje cijeli svijet, a on je naš – kod nas se rodio", kazala je Zdenka Bucifan iz Zagreba.

"Mislim da bi potencijalno moglo doći do nekih tenzija eventualno, ali meni je to OK", dodaje Ana Ljubičić.

Šahovnica će kao motiv biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama koje će kolati Europom. 

Na kovanici od dva eura bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv glagoljice.

"Jako mi je drago, to je ipak nešto naše, nešto Hrvatsko stvarno mi je drago što ćemo zadržat kunu i to je to", kaže Leonardo Mitrošinović.

Pojedinačno je Teslu predložilo 2599 građana, što čini više od 20% svih prijedloga, odnosno Tesla je dobio dva i pol puta više glasova nego drugo rangiranog prijedloga – kravate. 

"Ta priča nije usmjerena protiv nikoga. Republika Srbija i SAD već su davno ispričale svoj dio priče o Nikoli Tesli, a ovo je bila jedinstvena prilika da mi ispričamo svoj dio priče i to je najmanje što možemo učiniti za velikog znanstvenika koji se rodio u našoj zemlji", kaže kreativni direktor i suvlasnik reklamne agencije Davor Bruketa.

"Dobili smo jednog univerzalnog genijalca koji je zadužio ne samo Hrvatsku, nego Europu i cijeli svijet", dodaje povjesničar Hrvoje Klasić.

Uskoro će biti raspisan i natječaj za umjetnike koji trebaju osmisliti izgled samih kovanica s odabranim motivima.

"Ja bih bio puno sretniji da smo iskoristili svih 8 motiva, da smo i neke druge znanstvenike stavili. Da smo stavili Dubrovnik ili psa dalmatinca ili neke druge relevantne motive koji su važni za hrvatsku ali su važni i za cijeli svijet", jasno će Bruketa.

Pravi posao tek kreće. Prije uvođenja Eura treba  prikupiti i zamijeniti 500 milijuna papirnatih novčanica kune i sve to do ulaska u eurozonu 1. siječnja 2023. 


Izdvojeno

Reci što misliš!