Vijesti / Ostalo

NOVA OGRANIČENJA

Zbog Delta soja i malo cijepljenih Stožer će, čini se, ponovno pooštriti mjere, i to prije kraja mjeseca

Zbog Delta soja i malo cijepljenih Stožer će, čini se, ponovno pooštriti mjere, i to prije kraja mjeseca
Marko Lukunic/PIXSELL

Plan je da se pokušaju spriječiti velika žarišta jer bi to gotovo automatizmom dovelo do stavljanja Hrvatske u crveno i samim time bismo postali epidemiološki nepoželjna destinacija

Nakon velikog popuštanja mjera izgleda kako bi nas mogle dočekati sve strože mjere. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list od izvora bliskog Nacionalnom stožeru civilne zaštite, pripremaju se nove mjere, koje bi trebale stupiti na snagu i prije nego što isteknu trenutačne mjere, a za koje je najavljeno da će trajati do 31. srpnja.

Iako nije striktno rečeno na što bi se odnosilo pooštravanje, najvjerojatnije je riječ o okupljanjima koja se smatraju najrizičnijima za prijenos virusa. Prije nekoliko dana cijela obala je stavljena u narančasto pa je Stožer odlučio krenuti u smjeru pooštravanja kako bi sezona trajala što dulje.

Delta soj postao dominantan

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gotovo je nemoguće izbjeći veći porast brojeva, a isto tako ne žele zaustaviti sezonu. Plan je da se pokušaju spriječiti velika žarišta jer bi to gotovo automatizmom dovelo do stavljanja Hrvatske u crveno i samim time bismo postali epidemiološki nepoželjna destinacija.

Dodatan problem stvara i novi delta soj koji je postao dominantan, a čija je karakteristika brzo širenje. Dodatan strah predstavlja i potpuno otvaranje Velike Britanije, koja unatoč visokom postotku cijepljenih bilježi znatan porast oboljelih. Dio europskih zemalja već je pooštrio uvjete za prijelaz granice Britancima, a to će vjerojatno učiniti i Hrvatska, doznaje Jutarnji list.

''I Britanci su prijetnja''

Britanski turisti više neće moći prijeći granicu ako se nisu testirali, a za razliku od trenutačne prakse kad se testiraju samo oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid, uvest će se obaveza testiranja i za cijepljene.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u, Bernard Kaić, odgovorio je na pitanje jesu li nam Britanci prijetnja za širenje delta soja.

"Naravno da jesu, kao i bilo tko drugi koji dolazi u zemlju. U Hrvatsku ulazi puno gostiju i logično je da u epidemiji dođe do prijenosa virusa", kaže Kaić.


Izdvojeno

Reci što misliš!