Vijesti / Ostalo

od kolovoza

Poskupljuje izrada osobnih iskaznica i to ne malo

Nova cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku je 195 kuna, a u žurnom čak 500 kuna

Iako su prema važećem Zakonu osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije i dalje VAŽEĆE - slijedi vijest koja bi vam mogla pomoći u odluci zamijeniti ih ili ne. Početkom kolovoza njihova izrada poskupljuje - prema novom pravilniku koji je u e-savjetovanju - vađenje elektroničke osobne platit će 100 kuna svi koji je vade prvi put ili je zamjenjuju.

Ukida se i posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna, a jedino su izuzeti stariji od 70 godina koji će je plaćati 70 kuna, 20 više nego dosad. Nova cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku je 195 kuna, a u žurnom čak 500 kuna.

osobna iskaznica
od 2. kolovoza Stižu nove osobne: Moći ćete ih imati na mobitelima, a služit će i kao zdrastvene iskaznice

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijena se mijenja jer se zapravo mijenja i sama funkcija ovog dokumenta. Naime, još u prosincu prošle godine donesen je Zakon o novoj osobnoj iskaznici koji stupa na snagu uskoro. U nove će osobne biti ugrađen beskontaktni čip, kao i na putovnici, a koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice. Nove osobne iskaznice imat će brojne mogućnosti, a jedna od pozitivnih stvari je i ta što će zamijeniti zdravstvene iskaznice.

Osobne iskaznice nove ere građani će moći imati na svojim mobilnim uređajima, a između ostalog, putem mobitela će se moći potpisati zahtjev za kredit, ali i ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine.


Izdvojeno

Reci što misliš!