Vijesti / Ostalo

alkohol u organizmu

Popili ste pivo ili čašu vina? Evo koliko morate pričekati prije nego smijete voziti

Popili ste pivo ili čašu vina? Evo koliko morate pričekati prije nego smijete voziti
Petar Glebov/PIXSELL

Kako će alkohol djelovati, ovisi o spolu, dobi, metabolizmu, masi konzumenta, vrsti alkohola, o tome što ste jeli prije, razini stresa...

Trećina poginulih u prometu u Hrvatskoj stradali su zbog nesreća u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola. Mnogi vozači, nažalost, ne čekaju otrježnjenje i pripiti sjedaju za upravljač vozila, a mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat nakon pića. To nije točno, a pretjerano samopouzdanje također može biti opasno.

Alkohol dugo ostaje u organizmu. U Velikoj Britaniji je u periodu od pet ujutro do 11 ujutro kažnjena četvrtina vozača zbog vožnje u pijanom stanju (a tamo je dopušteno 0,8 promila, više nego kod nas). Naime, nakon noćne pijanke, alkohol se zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni sjesti za upravljač automobila, piše Revija HAK.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dakle, s alkoholom budite oprezni, a pogotovo s procjenom kad možete voziti. Kako će alkohol djelovati na vas? Ovisi to o spolu, dobi, metabolizmu, masi konzumenta, vrsti alkohola, o tome što ste jeli prije pijenja, razini stresa kojoj ste izloženi… Britanska organizacija za sigurnost prometa Road Respect analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te je izdala preporuke koliko biste trebali čekati nakon pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu.

Čaša vina (13.5 posto alkohola)

Jedno piće – 3.5 sata
Dva pića – 7 sati
Tri pića – 10.5 sati
Četiri pića – 14 sati
Pet pića – 17.5 sati

Čašica žestokog pića (40 posto alkohola)

Jedno piće – 1.5 sat
Dva pića – 3 sata
Tri pića – 4.5 sata
Četiri pića – 6 sati
Pet pića – 7.5 sati

Pivo, lager (5 posto alkohola)

Jedno piće – 2.5 sata
Dva pića – 5 sati
Tri pića – 7.5 sati
Četiri pića – 10 sati
Pet pića – 12.5 sati


Izdvojeno

Reci što misliš!