Vijesti / Ostalo

neslavno šesto mjesto

Hrvatska među zemljama gdje mladi najviše piju alkohol, djevojke tek nešto manje u odnosu na mladiće

Hrvatska među zemljama gdje mladi najviše piju alkohol, djevojke tek nešto manje u odnosu na mladiće
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mladi u Hrvatskoj za alkohol se odlučuju u najranijoj dobi

Prema zadnjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu pijenje alkohola ostaje visoko među adolescentima u Europi, uz prosječno više 79 % učenika koji su pili alkohol u životu.

Prema pokazateljima pijenja alkohola kod maloljetnika Hrvatska je iznad ESPAD prosjeka, što potvrđuju sljedeći podaci:

  • 90 posto učenika u Hrvatskoj je barem jednom u životu pilo alkohol
  • 58 posto učenika u Hrvatskoj pilo je u posljednjih 30 dana, što je blagi porast u odnosu na 55 posto u 2015.​

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zabilježene je i pad prevalencije ekscesivnog epizodičnog pijenja godine (sa 54 posto 2011. godine na 45 posto 2019. godine) te se Hrvatska nalazi na šestom mjestu ljestvice ESPAD zemalja.

Prevalencija ekscesivnog epizodičnog pijenja veća u mladića u odnosu na djevojke (47 posto mladići, 43 posto djevojke) no spolne razlike su se smanjile kao i u Europi.

42 posto učenika u Hrvatskoj je popilo barem jednu čašu alkohola s 13 godina ili ranije, a njih 8,1 posto se opilo s 13 godina ili ranije. Prema ovim podacima Hrvatska je iznad ESPAD prosjeka.

Alkohol je najlakše dostupno sredstvo ovisnosti prema percepciji učenika u Hrvatskoj, 87 posto učenika u Hrvatskoj je izjavilo da im je alkohol prilično ili vrlo lako dostupan.

Uz sva poskupljenja alkoholnim pića, izgleda kako doista treba poraditi na zabrani prodaje alkohola mlađima od 18 godina, što je očito samo mrtvo slovo na papiru, izvješenom na ulazu u svaku trgovinu.


Izdvojeno

Reci što misliš!