Vijesti / Ostalo

nacionalni stožer

Nove mjere: Duže radno vrijeme kafićima, pekarama, kasinima...

Nove mjere: Duže radno vrijeme kafićima, pekarama, kasinima...
Davor Javorovic/PIXSELL

Ukida se i zabrana treniranja i natjecanja u zatvorenim prostorima i u školskim prostorima

Nacionalni Stožer civilne zaštite održao je još jednu konferenciju za medije na kojoj nas je upoznao s najnovijim pandemijskim brojkama i predstavio nove mjere.

U protekla 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.207. Među njima je 456 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 44 pacijenta. Preminulo je 13 osoba. Među preminulima jedna osoba nije imala komorbiditete.

Do danas je ukupno zabilježeno 358.379 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 8.123 preminule, a 349.049 se oporavilo (204 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 6.710 osoba. Do danas je ukupno testirano 2.069.520 osoba, od toga 4.083 u posljednja 24 sata. 

Nove mjere

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je da je došlo do prmjena mjera što se tiče okupljanja.

Radno vrijeme ugostiteljskim objekata od večeras, dakle od 12.6. u ponoći, produžuje se do ponoći - i ugostiteljski objekti, kasina, pekarne, manifestacije, javlja okupljanja.

Ukida se zabrana treniranja i natjecanja u zatvorenim prostorima i u školskim prostorima. Konferencije i kongresi se mogu održavati uz pridržavanje mjera i preporuka.

Prošireno je i da se događanja kao što su koncerti mogu održavati bez pridržavanja pravila ako su tamo samo cijepljene osobe, oni koji su preboljeli, a da nije prošlo više od 6 mjeseci, ili su preboljeli i dobili 1 dozu cjepiva, ili su u 48 sati bili negativni na antigenskim, a 72 sata na PCR. Organizatori će morati ranije poslati obavijest o održavanju okpljanja i broj osoba koje će biti prisutne. Za to se moći koristiti Covid potvrde, a isto će vrijediti i za sportska natjecanja uz pristutstvo gledatelja no za njih odluke još moraju donijeti savezi.  

"Javna događanja i okupljanja su i dalje ograničena na 100 osoba, načelno. To ograničenje je uvedeno jer se okupljanje pokazalo kao jedan od najvećih žarišta širenja bolesti. I to ističem jer je pred nama Europsko nogometno prvenstvo i turistička sezona. Daje se preporuka lokalnoj zajednici da se ne organiziraju veća okupljanja, a posebno ne masovnog gledanja nogometnih utakmica tijekom Europskog prvenstva", kazao je Božinović.  Istaknuo je da je najveća odgovornost na lokalnoj samoupravi i lokalnim Stožerima koji će dobiti uputu o provođenju nadzora takvih okupljanja. 

"To uključuje i sankcioniranje", rekao je Božinović. "Iz Hrvatske ne smiju ići slike masovnih okupljanja kao što je bilo posljednjih dana. To sigurno nije dobra pozivnica za strane goste da dođu u većem broju u Hrvatsku", rekao je Božinović.

Krunoslav Capak je objasnio zašto se još ne otvaraju i unutarnji prostori kafića.

"Ovo je osjetljivo razdoblje, ljudi su se opustili, došlo je toplo vrijeme, a mnogi su se cijepili. Osjetljiva je situacija zbog Europskog nogometnog prvenstva, ako bi se zatvorili kafići ne bi bilo mogućnosti kontroliranja mjera. Idemo postepeno i oprezno i sada smo zaključili da nećemo otvoriti zatvorene dijelove kafića", rekao je Capak. 

Stožer produžuje mjere za javni prijevoz i trgovine do 30. lipnja.

Izdvojeno


Reci što misliš!