Vijesti / Ostalo

"neuspjeh cijepljenja"

Zarazili se koronom unatoč tome što su primili dvije doze cjepiva: Evo koliko je takvih slučajeva u Hrvatskoj

Zarazili se koronom unatoč tome što su primili dvije doze cjepiva: Evo koliko je takvih slučajeva u Hrvatskoj
Armin Durgut/PIXSELL

Cjepivo nas, dakle, ne štiti sto posto, ali štiti u velikoj većini slučajeva, i štiti od najtežih simptoma

U Republici Hrvatskoj čak 95 osoba cijepilo se dvjema dozama, a ipak su se zarazili koronavirusom.

Imunolog Zlatko Trobonjača objasnio je za 24sata kako je moguće zaraziti se koronavirusom nakon što prođe i 14 dana otkada je osoba primila drugu dozu cjepiva. Čak 93 je cijepljeno Pfizerom, kojeg je primijenjeno najviše. Dvije osobe cijepile su se Modernom.  Kao razlog tome dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti na HZJZ-u, navodi činjenicu da se Pfizerovim cjepivom počelo prvim cijepiti i da je potrošeno najviše tih doza. To ne znači, kaže, da je Pfizerovo cjepivo manje učinkovito od drugih. Prema zadnjim podacima, upotrijebljeno je oko 700 tisuća doza Pfizerova cjepiva, 300 tisuća AstraZenece, oko 140 tisuća Moderne i Johnsonova oko tri tisuće. Pfizerom se cijepilo više osoba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovih 95 slučajeva smatra se “neuspjehom cijepljenja”, a kako navode imunolozi, ni jedno cjepivo ni nakon druge doze ne znači stopostotnu zaštitu, no u većini slučajeva znači da ćemo izbjeći teške simptome bolesti. Ima, međutim, onih koji ne mogu uopće razviti imunitet, takvih je od pet do deset posto i nema zapravo načina na koji itko od nas može nakon druge doze i proteka dva tjedna od toga znati je li u potpunosti zaštićen. U KB-u Dubrava bilo je i nekoliko slučajeva onih koji su primili i drugu dozu cjepiva, a završili su na respiratoru. Zato se kaže da je efikasnost cjepiva od 80 do 90, 95 posto – kod tolike većine ljudi dat će zaštitu, pogotovo zaštitu od teških simptoma.

Imunitet osobe igra veliku ulogu

No kod preostalih pet do deset posto cijepljenih zaštite neće biti. U HZJZ-u ne znaju odgovor na pitanje koliko se od ukupno 95 “neuspješno cijepljenih” razboljelo s lakšim a koliko s težim, pa i najtežim simptomima. Reakcija na cjepivo zavisi do imuniteta i starosti osobe.  

Na pitanje možemo li, i kako, nakon druge doze i proteka najmanje 14 dana provjeriti jesmo li zaštićeni, odgovara kako se može napraviti serološki test, koji će nešto pokazati, ali nam neće dati potpunu garanciju. Cjepivo nas, dakle, ne štiti sto posto, ali štiti u velikoj većini slučajeva, i štiti od najtežih simptoma. 


Izdvojeno

Reci što misliš!