Vijesti / Ostalo

"bez obzira iz koje države dolaze"

Paradoks: Na dan izbora u Hrvatsku će se ulaziti bez ikakvih ograničenja za hrvatske državljane

Paradoks: Na dan izbora u Hrvatsku će se ulaziti bez ikakvih ograničenja za hrvatske državljane
PU brodsko-posavska

"Ovom prilikom podsjećamo da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati. " kažu u MUPu

Tragom informacije da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o tome da će u nedjelju 16. svibnja, na dan lokalnih izbora, svi s hrvatskim državljanstvom moći ući u Hrvatsku bez ikakvih epidemioloških ograničenja, RTL je zatražio od MUP-a potvrdu i obrazloženje takve odluke.

MUP je potvrdio da je to točno, dodao je da se to odnosi na državljane Republike Hrvatske "bez obzira iz koje države dolaze", te je dodao:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dolazak u Republiku Hrvatsku iz trećih država u svrhu glasovanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj te će se na takve putnike primjenjivati iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19."

Očito je da se na "takve putnike" neće primjenjivati niti nadopuna "Odluke o privremenoj zabrani", donesena 30. travnja, a u kojoj se navodi da se pandemijsko ograničavanje ulaska u Hrvatsku, koje u odluci iz ožujka nije bilo tempirano ograničenjem, izmjenama ograničava do 15. svibnja, do dana uoči izbora.

"Ovom prilikom podsjećamo da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati. Ukoliko navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke", stoji dalje u odgovoru MUP-a, koji precizira da će jedine epidemiološke mjere koje će se odnositi na te ljude kojima se zbog lokalnih izbora dopušta neograničen ulazak i ostanak u zemlji tijekom 12 sati, biti one koje se odnose na građane Hrvatske u zemlji.

"Skrećemo pozornost kako se opisano izuzeće odnosi na dolaske hrvatskih državljana iz bilo koje treće zemlje", navodi MUP na kraju.


Izdvojeno

Reci što misliš!