Vijesti / Ostalo

pandemija koronavirusa

Liječnici upozoravaju da su obiteljska okupljanja žarišta: Hoće li se odgoditi pričesti i krizme?

Nakon što je velik broj biskupija odlučio odgoditi pričesti i krizme, preporuku o tome sad je donijela i Splitsko-makarska nadbiskupija

Nakon što je velik broj biskupija odlučio odgoditi pričesti i krizme, preporuku o tome sad je donijela i Splitsko-makarska nadbiskupija. Istra, pak, ima drukčiju politiku, a bez obzira na to je li tek riječ o preporuci ili odgodi - sve se odluke donose iz istog razloga. A to je da epidemiolozi kao žarišta ističu upravo obiteljska okupljanja.

Iako se čini kako nisu problem epidemiološke mjere u crkvi, već obiteljska okupljanja nakon prvopričesničkih i krizmaničkih slavlja - i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji zaključili su da je najbolje sve odgoditi.

"Vidjet ćemo što ćemo napraviti"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ja imam svoje krizmanike, jednu grupu na wapu imamo. Ja sam im već napisao u grupu da sutra u osam sati navečer imamo roditeljski sastanak pa ću vidjeti s roditeljima što ćemo i kako ćemo dalje napraviti", rekao je župnik Župe Gospe od Ružarija Jozo Čirko

I dok su druge biskupije donijele odluku, Splitsko-makarska nabiskupija donijela je tek preporuku o odgodi slavlja. Tako da iz dvije makarske župe stiže informacija da oni ne odgađaju jer nije riječ o zabrani.

"Možda ne bi bilo loše jedno konkretno pojašnjenje ili je to ostavljeno na volju svakog župnika da učini kako može najbolje u epidemiološkim uvjeima", kaže Čirko. 

U Istri odgodili pričesti, ali ne i krizme

U Istarskoj županiji krizme su također odgođene, ali ne i pričesti.

"Pričesti su u nadležnosti svećenika, tamo gdje će biti veći broj pričesnika će biti odgođene ili će se održati, ali ponavljam još jednom, Crkva se pridržava epidemioloških mjera čak i više od propisanih", kaže načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac

Iako brojke neumoljivo rastu, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne slažu se svi s odgodom. Da su žarišta obiteljska okupljanja, ne sumnjaju ni liječnici koji se poslije bore s posljedicama tih druženja. 

"Pričesti i krizme su povodi za takva okupljanja. Ljudi se očito ne sustežu od toga. To znači puno bolesnih, puno umrlih - preozbiljna je stvar da bi se na taj način ponašali", kaže predstojnik Klinike za infektologiju KBC Split Ivo Ivić.

Pričesti i krizme u većem djelu Splitsko-makarskoj nadbiskupiji odgođene su do 15. svibnja, a nakon toga sve će ovisiti o brojkama koje su trenutno poražavajuće. 


Izdvojeno

Reci što misliš!