Vijesti / Ostalo

SIGURNIJA PROIZVODNJA

Zbog nepredvidivog vremena sve više poljoprivrednika odlučuje se za plastenike: Jesu li isplativi i ima li ih dovoljno?

Niske temperature u posljednja su dva tri tjedna poremetile sadnju i razvoj biljaka, zbog čega je već sada jasno da bi neke kulture mogle kasniti

Zbog nepredvidivog vremena sve se veći broj povrćara odlučuje za uzgoj u plastenicima. No, u Hrvatskoj ih još uvijek nema dovoljno. 

Da je situacija drugačija na domaćem tržištu više ne bi bilo krastavaca, tikvica i rajčice iz uvoza.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obitelj Košić svakodnevno obilazi plastenike iza svoje kuće. Posla uvijek ima, bilo oko cvijeća ili oko rajčice koja trenutno kao povrće kod njih prevladava. Nekada su više povrća držali na otvorenom, no sada zbog prevrtljivog vremena proizvodnju sve više sele u zatvoreno. 

"Vani su sve teži i teži uvjeti. Vidite i sami klima se mijenja, stoga smo se odlučili širiti u plasteničku proizvodnju. Isto tako - fizički nam je lakše nego biti na otvorenom stalno, na plus 35, kiši ili na snijegu", kaže vlasnik poljoprivrednog gospodarstva Mario Košić.

Niske temperature u posljednja su dva tri tjedna poremetile sadnju i razvoj biljaka, zbog čega je već sada jasno da bi neke kulture mogle kasniti. 

"Sve je već pomaknuto. Svi smo već pomalo skeptični zbog ovih minusa, ovog hladnog vremena, evo niti prodaja flanci nije krenula. Ljudi ipak strahuju da bi im se to moglo smrznuti. Sve se pomaknulo za neka dva tjedna", govori vlasnica poljoprivrednog gospodarstva Maja Košić.

Budućnost vide u plastenicima

Srećom mraz u posljednja dva tjedna nije napravio štetu jer su u plastenicima grijalice. No to nije značilo da su u hladnim noćima mogli tek tako otići na počinak. 

"Ma stalno si na iglama. Sad kad je takvo nekakvo vreme ne spavamo mirno. Moramo se po tri četiri puta po noći dići, provjeriti di treba rezervare dotankati, dali svi rade i tako dalje", rekao je Košić.

Košići i ove godine očekuju nešto povrća s polja, no budućnost ipak vide u plastenicima. Kupili su još jednu susjedno zemljište pa će imati još 2000 kvadrata u plasteničkoj proizvodnji, a ako sve prođe dobro, u planu je, kažu i dodatno širenje.

Izvor: RTL


Izdvojeno

Reci što misliš!