Vijesti / Ostalo

odluka danas

U ponoć istječu aktualne epidemiološke mjere, hoće li se što mijenjati?

U ponoć istječu aktualne epidemiološke mjere, hoće li se što mijenjati?
Dubravka Petric/PIXSELL

Stožer mora donijeti nove odluke, odnosno produžiti ili mijenjati mjere koje su sada na snazi

U noći s četvrtka na petak stječu aktualne mjere koje je Stožer propisao na nacionalnoj razini.

Podsjetimo, 31. ožujka Nacionalni stožer je donio tri odluke kojima su, uz manje izmjene, produžene tada aktualne mjere.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od postrožavanja je zabranjen sport u zatvorenom osim za vrhunske sportaše, a zabranjen je i rad dječjih igraonica i održavanje radionica za djecu. No sve ostale mjere ostale su iste kao i do tada.

Kako doznaje portal Index, ne bi trebalo biti nikakvih značajnijih promjena u odnosu na mjere koje sada imamo na razini cijele zemlje.

Stožer u ovom trenutku ne planira ni zatvaranje terasa kafića, ni teretana, ali ni bilo kakvo drugo značajnije postrožavanje mjera u cijeloj Hrvatskoj. Index doznaje da nikakvih promjena ne bi trebalo biti ni u odluci o granicama.

Konačna odluka ipak još nije donesena jer se čeka sutrašnja sjednica Znanstvenog savjeta, koja počinje u 9:30h, kao i brojke za srijedu.

No sigurno je da strategija Stožera ostaju mjere koje se primarno donose na lokalnoj razini.

I u sljedećim danima u Stožeru očekuju prijedloge strožih mjera iz još županija. Osim kad je u pitanju Zagreb koji je usprkos visokim brojkama zatražio popuštanje od Nacionalnog stožera i to u dijelu koji se odnosi na održavanje sajmova na otvorenom. 

"Županije moraju spuštati incidenciju, one to sigurno mogu efikasnije raditi nego što bismo to mogli raditi na nacionalnoj razini. Razumijemo da su uskoro izbori, ali stvar je mnogo šira. Ovo je zapravo početak borbe koja će trajati cijelo ljeto, kako bismo imali sezonu, a riječ je o borbi za što manju incidenciju. To je nešto što će druge zemlje pratiti, prije svega Njemačka", naglašava Indexov izvor blizak Stožeru.


Izdvojeno

Reci što misliš!