Vijesti / Ostalo

za sve s mirovinama do 4 tisuće kuna

Do kraja travnja stižu covid dodaci za umirovljenike: ''Oni s najmanjim mirovinama, do 1500 kuna, dobit će najviše''

Novac bi na račune najstarijih sugrađana trebao sjesti najkasnije do 30. travnja

Novac, kao covid dodatak, dobit će oko 800 tisuća hrvatskih umirovljenika. Točan iznos jednokratne pomoći znat će se sutra nakon sastanka Vlade, no kako RTL neslužbeno doznaje, 1.200 kuna bit će najveći iznos.

Što je mirovina veća, covid dodatak bit će niži, a dio umirovljenika neće dobiti dodatak. 

Pomoć dolazi svima čija mirovina ne prelazi 4000 kuna

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gotovo 300 tisuća umirovljenika čija mirovina ne prelazi 1500 kuna, dobit će jednokratnu pomoć od države, i to onu najvišu, u visini od oko 1.200 kuna, odnosno dobit će gotovo cijelu jednu dodatnu mirovinu.

"Neće se pretjerano ništa popraviti, ali pomoć dobro dođe. Na žalost je to tako", kaže umirovljenica Danijela iz Osijeka. S njom se slaže i Branka Elezović iz Zagreba i kaže kako "od toga ne bum ništa! Zašto to mislite? Jer znam da nema ništa, to su samo priče da će biti dodatak"

Pomoć dolazi svima čija mirovina ne prelazi 4000 kuna, a takvih je u zemlji više od 800 tisuća. Svi oni trebali bi dobiti barem nekakvu pomoć.

"Ono što je najbitnije to je da će oni koji su najsiromašniji, sa najmanjim mirovinama do 1500 kuna dobiti najviše", kaže zamjenica predsjednika Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović.

Točni razredi isplata još uvijek nisu poznati, no neslužbeno doznajemo postojat će još tri razreda. Oni s mirovinama od 1500 do dvije tisuće trebali bi dobiti 1000 kuna. Oni s mirovinama do 3000 kuna - po 800 kuna, a oni s mirovinama do 4000 tisuće - 400 kuna!

Službeno će se sve znati nakon današnjeg sastanka s premijerom na koji je pozvan i predsjednik HSU-a.

"Bilo bi dobro da Vlada upotrijebi to za druge stvari da vrati minuse u zdravstvu, to bi njima bilo najpametnije da ne budu dužni da se narod može liječit", kaže umirovljenik Željko iz Osijeka.

Na covid dodatku borba Sindikata ne staje, jer prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina u prosjeku donosi povećanje, doduše za mizernih 13 kuna.

"Samo 36,7 posto je vrijednost umirovljenika u odnosu na vrijednost radnika, toliko je naime udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći. To su naši slijedeći zahtjevi na stolu", objašnjava Petrović.

Slučajno ili ne, covid dodatak dolazi mjesec dana uoči izbora, a novac bi na račune najstarijih sugrađana trebao sjesti najkasnije do 30. travnja. 


Izdvojeno

Reci što misliš!