Vijesti / Ostalo

doza opreza potrebna

Europa u lockdownu, Hrvati među rijetkima koji uživaju u ispijanju kavica

Pola Europe se zaključalo u strahu od novih sojeva, ali ne mi i Island koji ima najmanje zaraženih u Europi

U Hrvatskoj se čini, da korone više nema. Svi sjede na kavi, maske su out, na sprovodu Milanu Bandiću tiskajus e tisuće, a Gordan Lauc kaže možete se opustiti, korona počivala u miru. Sigurna sam da to ne želite čuti, pogotovo sada kad smo se malo opustili, ali cijela Europa priča o trećem valu. I Šveđani i Talijani i Nijemci i Srbi, nema tko ne upozorava da je već stigao, da brojke rastu, mnogi zato uvode nove restrikcije. Čehe po cesti ganjaju policajci i vojnici, jer ne smiju ništa, čak ni šetati psa nego navečer, 500 metara od kuće. Mađari za koji dan zatvaraju sve dućane, osim onih s hranom, Slovaci smiju samo na posao i drugo ništa. 

Kava i pelin, sunce i dobro društvo. Party kvari jedna zla posvuduša koja je u điru po cijeli dan - korona.

Nakon tri mjeseca Osječani ponovo sjeli na terase kafića Fotogalerija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na ovome nam zavidi i ljubomorno nas gleda ostatak Europe, jer brojni iz kuće ne smiju mrdnuti, kamo li sjesti u restoran i kafić. U Mađarskoj se zatvaraju škole i trgovine (osim prehrambenih) jer im brojke zaraženih opet brzo rastu. Gadno je i u Češkoj. Ne smiju se družiti ni na otvorenom ni na zatvorenom, smiju jedino na posao i to s FFP2 maskom.

"Dobar dan lijep pozdrav iz Praga. Ovo je za sada samo šala, ali tko zna što nas čeka. Od ponedjeljka imamo zabranu izlaska, za putovanje treba propusnica po županijama, samo možete biti u krugu obitelj. Većina trgovina je zatvoreno", rekao je Dejan Leković, ugostitelj iz Praga.

Ako psa šetate po danu, ili možda navečer 500 metara dalje od kuće čekaju vas vojska i policija i kazna do 400 eura. Ako ste neposlušni poduzetnik nadrapat ćete još i više.

"Znam iz iskustva jedna lokal pored nas je platio kaznu 20 tisuća eura jer je pustio ljude u kafić , malo smo ljubomorni na Hrvatsku jer imamo lijepo vrijeme, a ne smijemo piti kavu na terasama", rekao je Leković. 

Zaključana je i Slovačka koja se bori s najvišom stopom smrtnosti od covida u svijetu. U osam moraju na spavanje jer imaju policijski sat.

U Düsseldorfu nema zadržavanja na šetnicama i uz Rajnu, policija građane rastjerava megafonom, a potjera koju gledate nije filmska nego stvarna. Policija lovi "velikog kriminalca" koji je u parku zagrlio svoje prijatelje. Kada su ga policajci pokušali legitimirati, mladić je pobjegao.

"Ako je vjerovati gradskim vlastima ovdje u Düsseldorfu ove klupe ovdje su najopasnije klupe na svijetu. Naime, gradske vlasti su zabranili su im da se zadržavaju na ovom mjestu", rekao je Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea.

U Švedskoj nema lockdowna, ali ima trećeg vala. U mjesec dana broj zaraženih se udvostručio. Da je stigao treći val upozoravaju i Talijani. A velik porast zaraženih imaju i dobro procijepljeni Srbi.

Sve te stroge mjere na snazi su zbog novih sojeva kojima je više teško ući u trag, od nigerijskog, češkog, britanskog, njujorškog do južnoafričkog.

"Za sada formalno nemamo jasne znakove početka trećeg vala, Situacija u zemljama oko nas nije dobra kao kod nas. Virus u par tjedana može imati velikog zamaha, mala je procijepljenost što znači da i dalje moramo biti na oprezu", rekao je Ozren Polašek,član Vladinog Znanstvenog savjeta.

Oprez savjetuje Polašek, a drugi član Vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc je objavio smrt koronavirusu, naa temelju studije koja je, kako on tvrdi, potvrdila da je 26 posto Zagrepčana razvilo protutijela nakon kontakta s koronavirusom.

Možemo biti dosta sigurni da Hrvatskoj ne prijeti veliki novi val zaraze. Još uvijek ima puno ljudi koji se mogu zaraziti i određena doza opreza je potrebna, no gotovo polovina Hrvatske se u ovom trenutku doista ne treba brinuti i mogu se ponašati dosta opuštenije.

"U Hrvatskoj su za sad potvrđeni britanski, južnoafrički, njujorški i mutacija češkog soja. Što je veći broj zaraženih veći je rizik za nove sojeve", kaže Polašek.

Čim lošije kontroliramo epidemiju to je veći rizik. Neki od tih sojeva može biti veći neki manje, a pojava različitih sojeva može objasniti različite brojke u pojedinim zemljama.

Pola Europe se zaključalo u strahu od novih sojeva, ali ne mi i Island koji ima najmanje zaraženih u Europi.


Izdvojeno

Reci što misliš!