Vijesti / Ostalo

nagledali se svega

Više nego ikad građani su policiji predali ilegalnog oružja: ''Ne možete zamisliti na kakvim su se sve mjestima pronalazila''

Najčešće oružje bude skriveno u podrumu, na tavanu, šupama, zakopano u vrtu

Više nego ikad građani su policiji predali ilegalnog oružja. Najviše se predaje streljiva - od 2007. godine skoro šest milijuna komada. Najviše u Zagrebu.

Tragom videa iz Makarske gdje je u more ispred plaže bačeno pet ručnih bombi, Ivana Ivanda Rožić ušla je u centar za krim vještačenje Ivan Vučetić gdje se nalazi impozantna zbirka najzanimljivijeg oružja. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bombe. Automatsko oružje. Tenkovske mine. Puške ručne izrade. Ovo je samo djelić onoga što je policija pronašla posljednjih mjeseci.

 

Na makarskoj plaži nedavno je u moru pronađeno pet ručnih bombi. Još se ne zna je li se i u ovom slučaju netko pokušao riješiti svog kućnog viška. Policija stalno apelira - ako imate ilegalno oružje, dragovoljno ga predajte i nema sankcija.

"Nikako ne nositi u policijske postaje nego prvi korak da bi svoje okruženje učinili sigurno je da treba nazvati 192 i dogovoriti svoju anonimnu predaju", rekao je Mario Salopek iz Službe prevencije Ravnateljstva policije.

Po podacima MUP-a od početka akcije predano je više od šest milijuna komada streljiva. Gotovo pet i pol tona eksploziva, 9 250 komada dozvoljenog oružja, 330 tisuća komada rasprskavajućih sredstava i pet tisuća 400 komada automatskog oružja.

Ivan Homan godinama je bio na terenu i nagledao se svega.

"Sredstva su se pronalazila na ne možete zamisliti kakvim sve mjestima, od bolnica, rijeka, jezera, potoka, kanala, speleoloških objekata, nema mjesta gdje se ne mogu pronaći minsko eksplozivna sredstva", ispričao je Ivan Homan iz Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije.

Impresivna radna zbirka

Najčešće oružje bude skriveno u podrumu, na tavanu, šupama, zakopano u vrtu. Upravo zato stalno se rade promo - kampanje. Najopasnije oružje može biti ono pronađeno u šumi i livadi..

"Ne bi trebalo dirati oružje kao takvo, trebalo bi ga poslikati, sad svi imamo fotoaparat i po dolasku u policiju pokazati službeniku sliku da se on zna pripremiti prije nego dođe do tog sredstva", rekao je Homan.

U jednoj od najintrigantnijih prostorija u centru za krim vještačenje Ivan Vučetić barem kada je riječ o oružju nalaze se razne vrste oružja. I svako ima svoju priču, poput pištolja Zlatka Bagarića koji mu je izuzet u jednom zagrebačkom hotelu.

Impresivna je ovdje radna zbirka oružja - od onog povijesnog iz Domovinskog rata, skrivenog koje se koristilo davno, preko oduzetih automata iz nekih akcija, do pištolja i revolvera koji su bili upotrebljeni u nekim poznatim akcijama. 


Izdvojeno

Reci što misliš!