Vijesti / Ostalo

OSTAJEMO BEZ LIJEKOVA?

Kaos u zdravstvu! Dug veledrogerijama veći od 6 milijardi kn, ograničena isporuka lijekova bolnicama

Ministar zdravstva tvrdi da pacijentima oni neće biti uskraćeni, da je neprimjeren potez veledrogerija, te da slijede novi razgovori

Dug bolnica veledrogerijama probio je 6 milijardi kuna, te im je ograničena isporuka lijekova. Ministar zdravstva tvrdi da pacijentima oni neće biti uskraćeni, da je neprimjeren potez veledrogerija, te da slijede novi razgovori. 

No, da jedan problem vuče drugi, pokazuje primjer dubrovačke bolnice koja više ne grca u dugovima zbog lijekova, ali sada nema za komunalije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Brojač na stranici HUP-a upozorava - bolnice i ljekarne dužne su veledrogerijama više od 6 milijardi kuna. 

"HUP već mjesecima upozorava Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija i premijera na dnevni rast duga od 20 milijuna kuna", rekla je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač

"Normalno da me strah"

I stoga su prema 15 bolnica veledrogerije ograničile opskrbu lijekovima. Prijeti li njihova nestašica?

"Nije me strah jer to nije stvar koja se može do kraja dogoditi, ali da će uvijek i stalno biti problema dok god država ne stane ekonomski na noge, to će biti tako", kaže Reno Marunga iz Zagreba. 

"Pa normalno da me strah. Jer ako dođeš u bolnicu, a nemaš lijeka - čemu bolnica onda", kaže Mirjana Peran iz Zagreba. 

Ograničena isporuka lijekova odnosi se na one bolnice koje svoja dugovanja nisu podmirile godinu dana.

"Često je pitanje o kojim lijekovima, ali tu nema konkretnog odgovora jer možemo bez jednog lijeka ostati već sutra, a bez nekog drugog za mjesec dana", kaže Percač. 

"Ne prijeti nestašice"

Ministar pak ističe da dospjeli dug trenutačno iznosi 3,6 milijardi kuna i građane umiruje. 

"Moram reći da ne prijeti nestašica jer će ova Vlada kao i do sada napraviti sve da do nestašica ne dođe i da svi hrvatski bolesnici dobiju lijekove koje trebaju", kaže ministar zdravstva Vili Beroš

Problemi u dubrovačkoj bolnici

Posljednju financijsku injekciju veledrogerije su dobile u studenom. Jedan od dužnika s 38 milijuna kuna je dubrovačka bolnica.

"Sva slobodna sredstva koja idu, idu isključivo na lijekove. Energetika se zapostavlja, za plaćanje struje kasnimo nekoliko mjeseci, ostale komunalije također", kazao je pomoćnik ravnatelja OB Dubrovnik za financijsko poslovanje Pavo Perić

Veledrogerije za sanaciju duga od Vlade traže 3 milijarde kuna, a ministar poručuje.

"Ono što je izvjesno da Ministarstvo zdravstva ne može izlaziti iznad nekih proračunskih okvira koje nam je zadao Hrvatski sabor", rekao je Beroš. 

No, kako je ovo iznimna situacija, predstoje im, kaže novi razgovori. Ipak, ovaj problem duga stariji od dva desetljeća, neće se tako lako riješiti. 

Izdvojeno


Reci što misliš!