Vijesti / Ostalo

konferencija nacionalnog stožera

Stožer: ''Umrla je osoba od 40 godina, bez komordibiteta! Potvrđena su i dva slučaja njujorškog soja''

''Malo znamo o njujorškom soju, tek su se prve informacije počele javljati krajem prošlog tjedna'', rečeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera

Blago popuštanje mjera Stožera civilne zaštite donijelo je da se od danas ponovno, nakon tri mjeseca, smiju piti kave, ali samo na terasama kafića dok je to u unutarnjim prostorima još zabranjeno. 

Prema odlukama Stožera koje su danas stupile na snagu kafići i restorani smiju raditi od 6 do 22 sata, a goste se smije posluživati samo na otvorenim dijelovima objekta. Na terasama stolovi moraju biti udaljeni 3 metra, a razmak između gostiju za različitim stolovima mora biti minimalno 1,5 metara. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892.

Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta.

Na presici je rečeno da je među 11 umrlih jedna osoba od 40 godina koja nije imala komordibitete.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak iznio je podatke o epidemiološkoj situaciji. U odnosu na prošli tjedan imamo porast od 32,9 posto. Incidencija nam je 130,6, najniža je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačkoj županiji.

Nalazimo se na 3. mjestu u EU po incidenciji, dijelimo tu poziciju s Njemačkom. 

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da se danas predstavlja sustav za prijavu građana za cijepljenje.

"Moći će se prijaviti na cijepise.zdravlje.hr", rekao je Beroš.

Potom je predstavio sustav.

 

Prvo pitanje novinara bilo je o  o novim sojevima. Na njega je odgovorio Capak.

"Mi smo ranije imali osam potvrđenih UK sojeva, to nam je potvrdio španjolski laboratorij. Tri UK soja su potvrđena u Infektivnoj klinici, od 300 uzoraka koja smo poislali imamo 60 pozitivnih, dva iz New Yorka, tri potvrđena južnoafrička. Te tri osobe su bile u Zanzibaru", rekao je Capak.

Nadovezao se i ministar Davor Božinović. Rekao je da cijela Europa poziva da nije uputno ići na putovanja koja nisu esencijalna.

"Još jednom pozivamo građane da sva ona putovanja u one dijelove svijeta gdje je pojačana prisutnost novih varijanti odgode za nova vremena", rekao je Božinović.

Novinari su potom pitali Capaka o cjepivu. Kazao je da ovaj tjedan stiže 23.400 doza Pfizera.

"To je danas. Do kraja tjedna dolazi 7200 doza AstraZenece. S time da je danas stigla isporuka AstraZenece koja je došla danas, to je za drugi mjesec bilo", rekao je Capak.

Capak je odgovorio i na pitanje o njujorškom soju.

"Malo znamo o njujorškom soju, tek su se prve informacije počele javljati krajem prošlog tjedna. To je jedna od novih varijanti koji se brže širi i udio tog njujorškog soja u gradu New Yorku raste. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara podliježu mjerama kao i osobe iz Britanije i Brazila. Za ostale vrijede ista pravila, negativan PCR", objasnio je Capak.

Na pitanje o glazbi na teresama, Capak je da će danas izaći detaljne preporuke, ali da će maksimalna razina glazbe biti 50 decibela.

Na pitanje o samoizolaciji, odgovorio je Capak. Kazao je da je najavio da će doći do promjene i da su stavili to na diskusiju.

"Mi smatramo da bi trebalo produžiti karantenu nakon kontakta s oboljelom osobom na 14 dana. Oni razlozi za skraćivanje više ne postoje, a sad imamo ove opasne varijante koje se brže šire. Mislimo da onaj mali postotak koji oboli nakon desetog dana da su sada rizičniji. Što se tiče izolacije, to će ostati deset dana jer je sve više dokaza da osoba nakon deset dana više nije zarazna", poručio je Capak.

Kada su testovi na nove sojeve u pitanja, Markotić je rekla da je nekoliko testova na validaciji.

"One testove koje smo ispitivali nisu u primjeni jer se nisu pokazali dovoljno dobrima. Jedan test u Štamparu se pokazao dosta dobar", kaže Markotić i dodaje da se prvi testovi koji se pojave inače nisu najbolji.

Na pitanje o cijepljenju preko reda, Beroš je rekao da povjerenstvo radi svoj posao

"Mislim da je problem znatno smanjen nakon što su izdana dodatna pojašnjenja o prioritetnim skupinama", rekao je Beroš.

Na pitanje o novom newyorškom soju, Capak je rekao da ne znaju puno. 

"Pratimo situaciju. Što se tiče raširenostu UK soja u Hrvatskoj, to teško možemo reći. Uzorci su uzeti nasumično, iz nekih županija imamo više uzoraka pa i više tog soja. Čini se da je raširen jednako po cijeloj Hrvatskoj", rekao je Capak.

Markotić je kazala da ne mora nužno neka promjena kod virusa rezultirati njegovim bržim širenjem.

Božinović je komentirao okupljanja ispred mladih ispred u noćni msatima. Rekao je da postoji cijeli niz istraživanja. članaka, knjiga koji se bave problemima anksioznosti, depresije, zabrinutosti, posebno kod mladih.

"Mladi kod nas, kao i u svijetu, očito nisu dovoljno uključeni u život zajednice. To je jedan problem s kojim ćemo se trebati baviti u budućnosti, to nije lako rješavati u hodu ili preko noći. Ako se sjećate i na nekoj od konferencija smo govorili da se mora obnoviti solidarnost unutar zajednice, da više mislimo o drugima, a manje o sebi i o svojoj skupini. Ovo nije posljednja kriza s kojom se bavimo, mladi kroz svoj životni vijek po svemu sudeći neće biti lišeni novih rizika. Mi i kao Stožer i kao vlada nastojimo voditi i mlade, društvo, najbolje što možemo kako bi se pripremili za postpandemijski svijet koji će biti prepun transformacija, kako ekonomskih tako i geopolitičkih, ali i naš odnos prema okolišu te drugim ljudima", kazao je Božinović.

Dodao je da ovakve situacije situacije ukazuju na potrebu za pojačanim djelovanjem službi.

"To mora biti nužno, ali i oportuno te razmjerno riziku. Unatoč zagovaranju kažnjavanja, represije koja se može isčitati iz pojedinih medijskih nastupa, mi moramo više stvar uputiti prema preventivnom djelovanju. Ja kao načelnik stožera i ministar smatram da zadnja stvar koja se treba poticati je represija", poručio je ministar Davor Božinović.

Izdvojeno


Reci što misliš!