Vijesti / Ostalo

od slejdećeg tjedna

Stižu nove oznake na kućanske aparate: Ono što je bilo A razred sad će biti F

Nova oznaka uvodi se za hladnjake, perilice rublja i posuđa, zamrzivače, kombinirane sušilice te televizore i elektroničke zaslone

Hladnjak koji je Marija kupila ima oznaku A++. Zbog novog računanja energetske učinkovitosti od ponedjeljka isti hladnjak pada u predzadnji razred - F!

"Oni samo cijene najprije povise, pa onda kad je rasprodaja snize. Tako da me ne bi čudilo da ostane ista cijena, a da samo promijene oznaku", kazala je Marija Šoban iz Zagreba. 

A cijene će ostati iste.

"Promijenili su skalu energetske efikasnosti i moramo samo promijeniti indikaciju oznake, naravno i na samim proizvodima i na Internet stranicama", pojasnio je Slobodan Školnik, predsjednik Uprave trgovačkog lanca.

"Kupci kad gledaju proizvode u principu im nije toliko važno koja je cijena proizvoda, važno im je da proizvod bude A, a ono što je niže od toga to ih ne zanima". kazala je Doris Kralj, prodavačica na odjelu bijele tehnike. 

Nova oznaka uvodi se za hladnjake, perilice rublja i posuđa, zamrzivače, kombinirane sušilice te televizore i elektroničke zaslone. Iznimka su modeli koji se više ne proizvode, a još ih ima u skladištu.

"Ovaj prijelazni period će donijeti pomutnju na tržištu jer ćemo imati staru i novu energetku oznaku. Ljudi su navikli na te pluseve. Misle da opet mogu dobit plus, a većina uređaja koji su sada na tržištu će po novnoj energetskoj oznaci biti u kategorijama B, C, D, možda čak i E", pojasnio je Marko Bišćan iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A razred bit će namijenjen samo za najučinkovitije modele. Takvi modeli dodatno će smanjiti i račune za struju.

"Ako birate učinkovitije uređaje oni mogu smanjiti tu potrošnju za otprilike duplo, znači da imate smanjenje za električnu energiju od 5 do 20 posto", dodao je Bišćan. 

Uvođenje novog rangiranja kućanskih aparata pozdravljaju i u udruzi Potrošač.

"Prema sadašnjim oznakama su se proizvođači mogli gurati u određena područja gdje oni energetski ne pripadaju, jer je bio širok raspon energetske učinkovitosti, sada ih se pokušava s novim oznakama zaustaviti", rekla je Dijana Kladar, odvjetnica iz Društva za zaštitu potrošača.

Od 1. rujna nove oznake pojavit će se i na izvorima svjetlosti, a sve ostale grupe proizvoda dobiti će novu oznaku najkasnije do 2030. godine.


Izdvojeno

Reci što misliš!