Vijesti / Ostalo

bilo je svega

U 11 mjeseci inspektori proveli 150 tisuća nadozora: U Đakovu žena žena prijavila muža da ne poštuje mjere Stožera

U 11 mjeseci inspektori proveli 150 tisuća nadozora: U Đakovu žena žena prijavila muža da ne poštuje mjere Stožera
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U godinu dana epidemije, inspektori su proveli 150 tisuća nadzora, a čak 4960 građana kršilo mjeru samoizolacije

Nakon gotovo godinu dana od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj i svih mjera koje se tiču samoizolacije koje je Nacionalni stožer donio, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite obavili su čak 149.583 inspekcijska nadzora te izdali 6462 usmena upozorenja za otklanjanje nedostataka i nepravilnosti.

Tijekom nadzora podnijeli su 192 prekršajna naloga protiv pravnih osoba i odgovornih osoba u pravnim osobama te pet prekršajnih naloga protiv fizičkih osoba, gdje je određena novčana kazna u iznosu od 500 kuna sukladno ovlastima iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. 

4960 osoba je kršilo mjeru samoizolacije

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Veliki broj građana uhvaćen je u raznim aktivnostima premda su trebali biti u samoizolaciji, a od početka epidemije kod 4960 osoba utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. O kršenju samoizolacije dostavlja se obavijest o počinjenom prekršaju Državnom inspektoratu, a za taj prekršaj predviđene su kazne od osam pa do 15 tisuća kuna, no kada kršitelji dođu na sud, nerijetko kazne budu i manje.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Đakova Antun Galić kaže kako su u početku primali opravdane dojave o kršenju te mjere, a da su kasnije uslijedile i dojave o kršenju samoizolacije iza kojih su se krili i osobni animoziteti, susjedski obračuni i druge skrivene namjere.

"U prvom valu epidemije gradski stožer bio je suočen i s neupućenim građanima kada je riječ o radu takvog tijela i što su mu ovlasti, pa su zvali i zbog prelaska granice, testiranja i sl., a sve takve pozive usmjeravali smo na Centar 112 i broj 113", kaže Galić, piše Glas Slavonije.

Dodaje, bilo je i poziva vezanih uz obiteljske odnose: "Nazvala je žena i rekla da joj muž ne poštuje mjere, te da se ona boji da će time zaraziti sve u kući", prisjeća se Galić.

"Najviše su nas zvali zbog kršenja samoizolacije. Imamo 12 sela i u svakom od njih po dva čovjeka, treba to sve nadgledati, a nas obilaze inspektori CZ", kaže načelnik Stožera civilne zaštite Općine Drenje Zvonko Dorić.

Od početka primjene izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti do 15. veljače policija je izdala 1139 upozorenja za nenošenje maski i 311 novčanih kazni. Novčana kazna za nenošenje maske je 500 kuna, no ako se kazna plati odmah, iznosi 250 kuna. 

Čak 35 građana prijavljeno je zbog kršenja zabrane odnosno ograničavanja privatnih okupljanja. Za taj prekršaj predviđene su kazne u iznosu od pet do deset tisuća kuna za vlasnika privatnog prostora koji organizira ili dopusti održavanje okupljanja suprotno odlukama Stožera. 

Inspektori Državnog inspektorata imali su pune ruke posla

Od 1. ožujka prošle do 14. veljače ove godine turistički inspektori DIRH-a obavili su ukupno 2596 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima radi pridržavanja odredbi odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. U 135 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima utvrđene su povrede odluka, odnosno utvrđeno je 120 povreda odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata. "Za utvrđene prekršaje turistički inspektori donijeli su 72 usmena rješenja na zapisnik kojima su zabranili pružanje ugostiteljskih usluga. Protiv ugostitelja koji se nisu pridržavali odredbe odluka Stožera turistički inspektori podnijeli su 59 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka mjesno nadležnim sudovima, također su izdali 34 prekršajna naloga te naplatiti 28 kazni na mjestu izvršenja prekršaja", poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite za Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!