Vijesti / Ostalo

Sektor koji raste

Država smatra da je IT industrija hrvatska budućnost, IT-evci kažu - 's austrougarskim sustavom sigurno ne

Internet ne poznaje granice, pa pruža mogućnost IT industriji da bude potpuno decentralizirana. Ipak u Hrvatskoj to nije slučaj

Mnogi su posrnuli u pandemijskoj godini, ali ne i oni. Riječ je o IT sektoru koji je u 2019. dosegao gotovo 30 milijardi kuna prometa i dalje raste 

Ipak, ima mjesta za napredak - jer još uvijek značajno zaostajemo za europskim prosjekom. Možemo li stići globalne konkurente i što je za to potrebno? 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dok gotovo su sve druge gospodarske grane na aparatima, IT sektor izrasta u perjanicu hrvatske proizvodnje. U njihovom slučaju je kriza zaista bila prilika. 

"Pandemija je jako jako ubrzala digitalnu transformaciju. Znači, firme koje su razmišljale o digitalnoj transformaciji odjednom su morale realizirat, tako da ja ne znam IT kompaniju koja je prošle godine nije bila uspješnija nego prethodne", rekao je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave IT tvrtke.

Hrvatska gospodarska komora u svojoj analizi navodi da je u predpandemijskoj godini prihod od 27 milijardi kuna što je rast od 12 posto u odnosu na 2018. No, taj rast dovoljan je tek za 2 posto udjela u BDP-u, što je još uvijek ispod prosjeka Europske unije.

Za hvatanje tog prosjeka trebat će dodatna ulaganja.

"Znamo da su velika sredstva srednje Europe stavljena tu za oporavak. 20 posto je predviđeno za digitalizaciju. Jako je važno da tih 20 posto bude na pravi način utilizirano u Hrvatskoj kako bi hrvatsko društvo raslo, a samim tim i hrvatske IT tvrtke", rekao je Goran Mrvoš, predsjednik Udruženja za IT.

Konkurentske zemlje Europe, osim ulaganja, poticajima i poreznom politikom potiču razvoj svojih IT tvrtki, ali i privlače strane. Dujmović u Hrvatskoj podršku države ne osjeća.

"Znamo da postoje firme koje jako osjećaju podršku države, ali mi konkretno ne. Ono što je tragedija je da Hrvatska država od hrvatskih dobavljača i od hrvatskih firmi neće kupiti ozbiljna rješenja, ali su im stalno puna usta Hrvatska novi silicon vally, ovo, ono. Klasična politička demagogija", dodao je Dujmović. 

Internet ne poznaje granice, pa pruža mogućnost IT industriji da bude potpuno decentralizirana. Ipak u Hrvatskoj to nije slučaj.

Država smatra da je IT industrija hrvatske budućnosti

U Hrvatskoj je 2019. poslovalo 5700 IT tvrtki koje su zapošljavale 33 tisuće radnika, ali od toga je čak 20 800 u Zagrebu. Prosječna plaća u sektoru je 8 i pol tisuća kuna, ali i tu glavni grad podiže prosjek. IT sektor je prošle godine izvezao usluga i proizvoda u vrijednosti 8 milijardi kuna. 

Država smatra da je IT industrija hrvatske budućnosti.

"Vjerujem da ćemo zajednički doći do toga koje su to mjere i koji su to načini da država omogući IT sektoru da bude još više profitabilan", rekao je Bernard Gršić.

No, čovjek iz realnog sektora tvrdi - ovako ne.

"Ne možemo biti globalno konkurentni zato što naš srednjoškolski sustav, taj stari sustav austrougarskog ustroja  proizvodi ljude za rad u državnoj upravi", zaključio je Dujmović.

A sve pozitivne IT priče iz Hrvatske kojima se država hvali rezultat su isključivo samostalnog truda i rada pojedinaca.


Izdvojeno

Reci što misliš!