Vijesti / Ostalo

poduzetnici razočarani

Ništa od teretana i kafića, Stožer odobrio vježbanje na otvorenom

Ništa od teretana i kafića, Stožer odobrio vježbanje na otvorenom
Ivica Benić/SiB.hr

Premijer je naglasio da će mjere revidirati sredinom veljače, dodavši da je cilj prebroditi zimske mjesece u što boljoj situaciji

Unatoč najavama da će se kafići, restorani, teretane i fitness centri od 1. veljače otvoriti to neće biti tako. Ono što je dogovoreno jest da se u škole vraćaju osnovnoškolci  te su treninzi dozvoljeni za djecu, ali samo na otvorenome.

"Situacija je i dalje povoljna u odnosa na onu koja je bila prije nekoliko tjedana. Imamo sedam puta manje zaraženih nego prije mjesec dana. Smrtnost također pada što je dobro. Sve ovo govori da moramo nastaviti s naporima i odgovornošću", rekao je premijer Andrej Plenković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također je naglasio: "Nakon rasprava sa cijelom Vladom i Stožerom, u poziciji smo da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u samo dva segmenta. Prvo bi se odnosilo na osnovne škole i polazak viših razreda na nastavu. A druga bi se odnosila na veći broj sportskih aktivnosti za djecu na otvorenom", rekao je.

Naglasio je da će mjere revidirati sredinom veljače, dodavši da je cilj prebroditi zimske mjesece u što boljoj situaciji.

"Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, ali sad je vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza i zato smo nakon analize trendova odlučiti se zadržati na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života", rekao je.

Zatim se obratio Davor Božinović koji govori o popuštanju mjera: " Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a zbog pozitivnih trendova, danas govorimo o popuštanju koja nisu velika ali su značajna za dio populacije. Fokusiramo se na djecu u ovom trenutku. Odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola, a drugi važan aspekt je proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, a to je opet usmjereno na djecu. To uključuje treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom prostoru. Još uvijek nije trenutak za otvaranje dvorana za sport. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne kontaktne sportove, tamo se virus slabije širi. No, popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija kao što su tuševi i svlačionice. Dalje revidiranje mjera išlo bi od sredine veljače.

Na ove odluke Vlade i Stožera odmah su reagirali i poduzetnici.

"Razočaravajuća odluka vlade... zapravo katastrofalna. Čak ni coffe2go (a pekare, dućani... svi mogu prodavati kavu), ni teretane, ništa. Diskriminatorna odluka. Dajte nam da radimo", izjavio je Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika.


Izdvojeno

Reci što misliš!