Vijesti / Ostalo

Osip, ljuštenje kože...

Novi soj koronavirusa uzrokuje ove promjene na ustima, rukama, nogama

Novi soj koronavirusa uzrokuje ove promjene na ustima, rukama, nogama

Peckanje, žarenje, osip u ustima, kao i ljuštenje kože na dlanovima i stopalima

Promjene na ustima, rukama ili nogama mogle bi biti znakovi zaraze novim koronavirusom, sugerira novo istraživanje. Znanstvenici su otkrili da je 25 posto pacijenata s Covidom-19 viđenih u travnju 2020. imalo upalu jezika, kvrge i čireve na jeziku.

Štoviše, gotovo 40 posto tih pacijenata imalo je crvenilo, peckanje i osip na dlanovima i tabanima. Tim iz bolnice Universitario La Paz, Madrid, Španjolska, kaže da bi liječnici i medicinske sestre trebali pregledati usne šupljine i šake i noge osumnjičenih pacijenata s novim sojem Covida-19 kako bi im brže dijagnosticirali.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

(British Journal of Dermatology) 

Nalazi su objavljeni u British Journal of Dermatologyju, a imaju 666 blago do umjerenih bolesnika s Covidom-19 liječenih između 10. i 25. travnja. Ukupno 45,7 posto ima promjene na jeziku, rukama ili nogama. Otprilike svaki četvrti pacijent, 25,7 posto, primijetio je promjene na svom jeziku, što je postalo poznato kao "prekriveni jezik". Najčešća promjena bio je prolazni jezični papilitis, odnosno upala papila ili male kvržice na površini jezika, prenosi DailyMail


Još 6,9 posto izjavilo je da ima aftozni stomatitis, koji se javlja kada se pojave benigni i nezarazni čirevi na ustima. Uz to, 6,6 posto je izvijestilo o glositisu, upali jezika koja uzrokuje njegovo bubrenje u veličini i promjenu boje. Gotovo četiri posto imalo je mjestimičnu depapilaciju - kada se na površini jezika pojavi bjelkasta prevlaka. U međuvremenu, otprilike 40 posto pacijenata izvijestilo je da su imali promjene na rukama i nogama.Najčešća pojava je bila difuzna deskvamacija, ljuštenje kože.

Oko 15 posto pacijenata imalo je crvenkasto smeđe pojave na dlanovima i tabanima. Manji postotak, 6,9 posto, prijavio je neki oblik osipa. 

Izvor: Vijesti.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!