Vijesti / Ostalo

danas 352 slučaja

Epidemija trenutno pod kontrolom, od veljače moguće otvaranje sportski centara i dijela ugostiteljstva

Epidemija trenutno pod kontrolom, od veljače moguće otvaranje sportski centara i dijela ugostiteljstva
Emica Elvedji/PIXSELL

Nacionalni Stožer izvijestio je o stanju epidemije i raspravljao o mjerama koje su na snazi

U protekla 24 sata zabilježena su 352 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.996. Među njima su 1.474 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 138 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 560 osoba, a testirano je njih 4.342.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 228.920 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 352 u protekla 24 sata.

221.097 osoba se oporavilo, od toga 560 u protekla 24 sata. U protekla 24 sata preminulo je 28 osoba, ukupno 4.827 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1.154.033 osobe, od toga 4.342 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15.729 osoba. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sjednicu je danas održao i nacionalni Stožer, a na njoj se razgovaralo o mjerama koje ističu 31. siječnja.

Što s mjerama?

Sastanak se održao videolinkom, a podsjetimo, stroge mjere na snazi su od studenog prošle godine. Unatoč tome što se epidemiološa situacija poboljšava, Stožer je ranije komunicirao da velika popuštanja nisu toliko izgledna početkom veljače. Planove za popuštanje je pokvarila i pojava novog soja koronavirusa koji je dospio i u dvije susjedne države - Sloveniju i Srbiju. 

"Imali smo sastanak s resornim ministrima i Stožerima te epidemiolozima. Promatrali smo svjetsku situaciju i situaciju u Hrvatskoj. Naše stanje je iznimno zadovoljavajuće pa možemo razmišljati o relaksaciji, ali većina zemalja Europe razmišlja o dodatnom zatvaranju i zato je sastanak važan. Sve detalje situacije ćemo promatrati", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

"Ja mogu čak i naglasiti naše nastojanje da relaksiramo mjere kao nagrada i zahvala građanima za dobro i odgovorno ponašanje u ovoj situaciji, ali to mora biti u okviru epidemiološke situacije, dodao je Beroš". O eventualnom popuštanju mjera više će riječi biti u narednom tjednu. 

Jedna od tema razgovora bile su i pritužbe i sugestije svih strana. Nacionalna udruga ugostitelja poslala je pismo o njihovom nepravednom položaju vezano uz mjere. Resorna ministrica, kazao je Beroš, dobila je to pismo i o njemu će se raspravljati. 

"Može se desiti da su pojedini kafići zatvoreni, a imamo izdavanje toplih napitaka u pekarnicama, kioscima i na pumpa i to nije dobro i nije u redu", napomenuo je Beroš.

Odgovorio je i na pitanje koji bi se objekti mogli prvi otvoriti. 

"Razmišljali smo da se sportske aktivnosti stave prvi plan jer sport je važan", kazao je Beroš.

Razgovara se i o tome da se učenici viših razreda vrate u osnovne škole.

"Nastava uživo je puno bolja, ali tu su s druge strane koji moraju sagledati rizik u vidu boravka u školi, ali i njihov dolaska i povratka u školu. Epidemiološka situacija je dobra, ali moramo gledati širi kontekst", rekao je Beroš. 


Izdvojeno

Reci što misliš!