Vijesti / Ostalo

Pfizerovo cjepivo mora se razrijediti

RTL dobio korigirane podatke o nuspojavama cijepljenja: Dvjema osobama dano je nerazrijeđeno cjepivo

RTL dobio korigirane podatke o nuspojavama cijepljenja: Dvjema osobama dano je nerazrijeđeno cjepivo
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva

Od početka cijepljenja do danas do 14h, HALMED je zaprimio ukupno 154 prijave sumnji na nuspojave na COVID-19 cjepiva, doznaje RTL iz Hrvatske agencije za lijekove. Kao što smo vas izvijestili, ranije je agencija objavila da je primila 139 sumnji na nuspojave, od kojih je 20% bilo ocijenjeno kao ozbiljne nuspojave.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na lokalne reakcije odnosno bol i oticanje na mjestu primjene cjepiva, zatim glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu, umor, slabost, zimicu/tresavicu i mučninu. Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova), navode iz Agencije.

cjepivo cijepljenje
promocija plus za rtl Ekskluzivno istraživanje: Najmanje zainteresirani za cijepljenje su Slavonci i Baranjci

Najčešći osip, svrbež i koprivnjača

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi.

HALMED nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom.

Zaprimljene su dvije prijave neželjenih događaja, odnosno događaja koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva a za koje nema uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva. Riječ je o neželjenim događajima sa smrtnim ishodom u osoba starije životne dobi (1938. i 1939. godište). U jednome je slučaju kao uzrok smrti utvrđeno zatajenje srca zbog povećanja srca u cijelosti i vezivno promijenjenog srčanog mišića, dok je u drugome slučaju nakon razvoja teškog oblika bolesti COVID-19 došlo do zatajenja srca.

Capak: 'Pažljivo pratimo prijave o nuspojavama' (thumbnail)
Pažljivo prate prijave Prijavljeno više od 20 nuspojava cjepiva protiv koronavirusa: Capak objasnio koje su najčešće

"Medikacijske pogreške"

Osim toga, kazali su za RTL iz Agencije za lijekove, zaprimljene su i dvije prijave medikacijske pogreške, koje međutim nisu dovele do pojave nuspojava. Riječ je, doznajemo, o tome da su dvije osobe dobile nerazrijeđeno cjepivo. Naime, Pfizerovo cjepivo mora se razrijediti. Jedna bočica sadrži 0,45 mililitra cjepiva, a otopljeno cjepivo razrjeđuje se u originalnoj bočici s 1,8 ml fiziološke otopine. Nakon razrjeđivanja, jedna bočica sadrži šest doza od 0,3 ml. Jedna doza (0,3 ml) sadrži 30 mikrograma mRNA cjepiva (u lipidnim nanočesticama) protiv bolesti COVID-19, pojasnili su.


Izdvojeno

Reci što misliš!