Vijesti / Ostalo

borba s koronavirusom

Prazne ulice, zatvoreni kafići, zabrana kretanja: Evo kakve mjere su u drugim europskim državama

Kako živi Europa za RTL Direkt javlja šestero Hrvata

Sad je već jasno da 1. veljače na kavu i pelin nećemo ići. Kafići i restorani vjerojatno će biti zatvoreni do sredine veljače a mogli bi biti i do početka ožujka. U Stožeru stalno ističu kako usprkos epidemiji koja ubrzano opada žele biti oprezni. 

Divljanje epidemije

Pogotovo zato jer zemlje koje su popustile mjere i u prosincu otvorile kafiće i restorane poput Velike Britanije i Irske sada imaju divljanje epidemije i uvode žestoki lockdown. Kao i Njemačka u kojoj je jedino Bavarska jakim mjerama držala epidemiju pod kontrolom pa sada cijela zemlja mora uvesti mega lockdown koji bi mogao trajati do proljeća. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Francuskoj pak možete u zatvor ako između 6 popodne i 6 ujutro prekršite policijski sat. U međuvremenu u Bosni i Hercegovini, jede se, živi i pije kao i prije, premda epidemija uzima živote kao nikad prije. Rade klubovi, rade kafići. Naizgled pandemije kao da nema, ali zatvaranje u 23 sata ipak podsjeća da mjere u Bosni i Hercegovini i dalje postoje. 

''Nalazimo se u Mostaru bez obzira na COVID. Rade kafići, normalno maske se ne nose, Vikendom su klubovi puni, pjevači pjevaju, jedina je razlika da imamo policijski sat'', kazao je Goran Kaleb iz Mostara.

Policijski sat je izgleda jedina mjera koju BIH dijeli s ostatkom Europe. Kavu vole i Talijani, ali su se od nje u kafićima od ovoga vikenda morali oprostiti. 

''Mi smo do ove nedjelje bili žuta i sad su nas odlučili promovirati u narančastu. Tako da je subota bila zadnji dan da su radili kafići'', opisao je Ivan Buljubašić iz Trsta.

Maske su obavezne vani i unutra, i oni imaju policijski sat. I tako će biti sve do kraja travnja. Pa su neki ugostitelji ovoga vikenda unatoč zabrani iz protesta otvorili restorane.

''Gospodina koji je imao hrabrosti otvoriti restoran treba podržati i zato smo tu. Živjela Italija'', rekao je Maurizio iz Rima.

''Mi se trenutno nalazimo u zoni ograničenog kretanja što znači da ne možemo izaći iz naselja bez propusnice, odnosno ako imamo opravdani razlog'', kazala je Tea Jambrović iz Madrida.

Španjolska je od straha trećeg vala produljila policijski sat, kafići rade, ali do deset navečer.

''Mišljenja su podijeljena, neki su za strože mjere, drugi pak misle da neće pomoći te će se samo naštetiti ekonomiji'' izjavila je Jambrović.

A ekonomija je Englezima, ovih dana izgleda, najmanji problem. 

''Jedan od boljih primjera praznoće grada je Tower Bridge koji je inače krcat ljudima, a sada je prazan'', opisala je Josipa Kukor iz Londona.

Umjesto očekivanog popuštanja, radi novog soja krenula su nova ograničenja. 

''Trenutno je na snazi nacionalni lockdown. Rade samo nužne stvari. Planiraju mjere postepeno popuštati, prvi val se očekuje krajem veljače, a među zadnjima su pubovi koji će vjerojatno otvoriti tek u  petom mjesecu'', kazala je Kukor.

Nema skorog otvaranja ni za Francuze. Postrožili su mjere, iako imaju manje zaraženih u 2 tjedna na 100 000 stanovnika nego Hrvatska. 

''Situacija s koronom je i dalje alarmantna. Brojke su i dalje iznad 20 tisuća na dan te je radi toga uveden policijski sat od šest popodne do šest ujutro'', rekao je Ante Vukičević iz Francuske.

Ako vas policija uhvati u šetnji, slijede kazne pa čak i zatvor. 

''Ako ste uhvaćeni vani, platit ćete prvi put 135 eura kazne, drugi put čak 3750 eura'', kazao je Max Mandić koji živi u Parizu.

Nema opuštanja ni u Njemačkoj. Bavarci u javni prijevoz i trgovine sada smiju samo s FFP2 maskom, primjer će možda slijediti i ostatak zemlje.

''Ograničeno je kretanje u radijusu od 15 kilometara. U nekim je saveznim državama uveden policijski sat od 8 do 5 ujutro'', opisao je Marko Martinić iz Njemačke.

Pa bi umjesto djelomičnih mjera po regijama, možda stiže mega lockdown za cijelu zemlju. 

''Sada je plan ovdje uvesti još strože mjere, pa ćemo nadam se imati malo bolje rezultate poput Francuske ili Španjolske'', rekao je infektolog Andrej Trampuž.

Česi i Slovenci su unatoč strogim mjerama i dalje u vrhu Europe po broju zaraženih i umrlih. Pa se postavlja pitanje zašto? 

''Točno je da u državama poput Slovenije i Češke virus nije pod kontrolom. Možda su mjere stroge, ali možda nisu dosljedne. Očito je da ljudi nemaju povjerenja u političare'', kazao je Trampuž.

Malo je vjerojatno da ćemo u Hrvatskoj u kafiće i teretane 1. veljače. Sudeći po europskim susjedima, opuštanja, barem nekog velikog, još neko vrijeme neće biti.


Izdvojeno

Reci što misliš!